Gust, crn oblak dima nadvio se jutros nad Leverkusen. Eksplozija spremnika s otapalima prouzročila je požar u dijelu jednog od najvećih industrijsko-kemijskih kompleksa u Europi, u kojem među 70-tak tvrtki pogone ima i kemijski i farmaceutski koncern Bayer. 

– Duboko smo potreseni tragičnom smrću jednog kolege, rekao je šef Chemparka Lars Friedrich u nizu tvitova, dodajući da su nestale još četiri osobe.

– Nadamo se da ćemo nestale ljude spasiti, dodao je na konferenciji za novinare.

Hitne službe spasile su 16 djelatnika, od kojih su najmanje četiri osobe teško ozlijeđene, izjavio je glasnogovornik tvrtke Currenta koja upravlja tzv. kemijskim parkom smještenom u industrijskoj zoni u južnom dijelu Leverkusena, koji graniči s gradom Kölnom.

– S kolegama iz profesionalne vatrogasne postrojbe tragamo za nestalima. Na to smo usmjerili svoje djelovanje uz, naravno, osiguravanje mjesta događaja kako bi se izbjegla daljnja opasnost, rekao je Stephen Hummel iz tvorničke vatrogasne postrojbe.

Eksplozija se dogodila u 9.40 prema lokalnom vremenu, eksplozija se dogodila nakon što se u blizini spalionice otpada zapalio spremnik s gorivom i vatra se proširila.

– Gorjela su klorirana otapala. Detaljna analiza sadržaja oblaka koji se uzdigao visoko iznad Leverkusena, trenutačno nam nije dostupna, rekao je Friedrich.

Operateri kažu da još nije jasno što je uzrokovalo eksploziju.

Prema njemačkim medijima eksplozija je bila toliko snažna da su se tresle kuće. Požar je svladan oko podneva, nakon tri sata gašenja. 

Policija je priopćila da je nakon podneva još uvijek gorjelo jedno spremište razrjeđivača u spalionici koja je u industrijskoj zoni na jugu grada Leverkusena.

U gradu živi malo više od 160 tisuća ljudi. Rečeno im je da ostanu kod kuće, da ne otvaraju prozore i da isključe klimatizacijske uređaje zbog mogućnosti širenja otrovnih plinova. Civilna je zaštita sirenama i obavijestima na mobilnim telefonima upozorila građane na “ekstremnu opasnost.” 

– Ovo je tragičan dan za Leverkusen, grad koji je tijesno povezan s kemijskom industrijom jer mnogi u obitelji imaju nekog tko ovdje radi, rekao je gradonačelnik Leverkusena Uwe Richrath.

Foto: hr-vjesnikPoslije tijekom dana mjerenja onečišćenja zraka nisu pokazala veća odstupanja.

Policija je blokirala široko područje oko mjesta eksplozije.

Zatvoreno je i nekoliko važnih prometnica u tom gusto naseljenom dijelu Njemačke.

Policija je objavila da bi vozači trebali zaobilaznim putem izbjeći to područje.

Foto: hr-vjesnik

Autor : redakcija hr-vjesnik, M.M.