Jedini smisao preleta vojnih aviona nad Zagrebom je Plenkovićevo kur*enje

Jedini smisao preleta vojnih aviona nad Zagrebom je Plenkovićevo kur*enje
Foto : Screenshot

Temeljna je svrha obrane, dakle i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, očuvanje suvereniteta, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske. Kada netko, konkretno Andrej Plenković, tu jasnu i plemenitu funkciju Hrvatske vojske, pa time i HRZ-a, zloupotrijebi u političke svrhe, onda na to treba reagirati i takvo ponašanje osuditi.

Plenković presica

Ono što smo jučer gledali – zajednički paradni prelet Zagreba francuskih Rafalea i hrvatskih MiG-ova dok traje tiskovna konferencija premijera – nešto je što se gleda u zemljama tipa Kube ili Venezuele. Prelet koji nema nikakve svrhe u smislu vježbanja ili usavršavanja – već predstavlja političko, kako da kažemo i ostanemo u okvirima pristojnosti, jedna riječ na k, kojom obično karakteriziramo djelovanje muškaraca otkrhnutog ega.

Nekoliko oštećenih automobila i uništen ponos NATO-a

Dogodilo se što se već dogodilo – na Zagreb je pala prastara sovjetska bespilotna letjelica Tu-141. Ni najluđi SF pisac ne bi valjda smislio takav scenarij, no dogodio se. Naprava za izviđanje iz doba Hladnog rata, koja je više srodnik njemačke V-1 nego suvremenog drona, pala je gdje je pala. Srećom nije bilo žrtava. Nekoliko oštećenih automobila i uništeni ponos NATO-a. 

Nešto što je veliko kao par automobila, rađeno prije tehnologije nevidljivih aviona, upravljano žiroskopom i akcelerometrom, proletjelo je dvije NATO-države i palo u trećoj. Nitko nije reagirao. To što nam nisu dojavili je propust NATO-a, a to što naši MiG-ovi nisu kroz tih 7-8 minuta, koliko je letjela kroz Hrvatsku, bili u zraku i djelovali – to je propust Hrvatske. 

Postoje zaduženi za obranu i obranu plaćamo. Uz policiju i sudstvo, to je jedna od rijetkih funkcija koju država mora obavljati jer na obranu ima monopol. Imamo lovačke zrakoplove MiG-21bis, zrakoplove koji su baš i projektirani za slučaj borbenog sukoba nad Europom. Nasuprot njima nalazila se bespilotna letjelica. MiG-ovi, umjesto da su poletjeli, izvršili identifikaciju i spriječili da se nešto veličine omanjeg aviona sruši na glavni grad – nisu ni poletjeli. A HDZ nam je tupio o pojačanoj pripravnosti vojske.

Ovaj prelet je bio samo skrivanje nesposobnosti

I kada se dogodilo što se dogodilo, imamo što? Ministra obrane s iskustvom Pročelnika Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vinkovaca, koji se cijeli vikend nacrtava u vojnoj odori kao da je vojni veteran barem desetak sukoba u podsaharskoj Africi. Imamo i premijera koji se prvo nacrtava na francuskom nosaču zrakoplova (što uopće tamo radi, kakve on ima ovlasti oko toga?), da bi pobjedonosno držao presicu dok ga prelijeću vojni avioni.

Nakon što su mu nedavno uhapsili ministra na dužnosti (prvi put u povijesti Republike Hrvatske), od jučer ima i još jednog aktualnog ministra s istragom. Dakle, imamo ove godine jednog uhapšenog ministra (Horvat) i dvojicu aktualnih (Milošević i Aladrović), jedan je čak i potpredsjednik vlade, pod istragom USKOK-a. Pod istragom i dalje na funkciji! Kako to riješiti? Pa spektakularnim preletom aviona iznad Zagreba!

Da se razumijemo, hrvatski piloti apsolutno trebaju vježbati, trebaju vježbati i sa saveznicima i trebaju vježbati i puno više nego što sada vježbaju – ne moramo nakon ovoga s Ukrajinom previše objašnjavati zašto država mora imati učinkovitu vojnu silu, uključujući i zaštitu svog zračnog prostora.

No prelijetanje Zagreba u formaciji par dana nakon što se incident dogodio, točno u vrijeme kada premijer drži presicu pa još pobjedonosno pokazuje prstom prema nebu odakle dolazi zvuk motora – predstavlja samo jeftino skrivanje afera ministara i skrivanje ozbiljnih propusta u sustavu obrane. Propusta kako NATO-a tako i nacionalne obrane. Da skrivanje nesposobnosti ministra obrane, sa CV-jem tankim poput lista novinskog papira, i ne spominjemo.

Autor : redakcija hr-vjesnik