Izvor slike: Direktno.hr

Željko Kolar, SDP-ov župan Krapinsko-zagorske županije mogao bi biti opasna konkurencija Peđi Grbinu u utrci za čelnog čovjeka SDP-a.

Gostujući na N1 televiziji voditeljica ga je pitala namjerava li se i on kandidirati na neku od funkcija na skorim unutarstranačkim izborima, a on je odvažno kazao da razmišlja da se kandidira za funkciju predsjednika SDP-a.

„Pozivam sve svoje stranačke kolegice i kolege da ne napuštaju SDP“ – kazao je.

Objasnio je da ga je na to ponukalo to što su nakon izbora ostavke na županijske funkcije dali njegovi kolege u Sisačko-moslavačkoj i u Karlovačkoj županiji. Za naredne lokalne izbore Kolar, kaže, već zna da su oni “treće nedjelje u petom mjesecu”.

– SDP je velika stranka. Ima niz sjajnih gradonačelnika, gradonačelnica i načelnica, načelnika. Prije svega trebamo sami sebi priznati da smo si sami krivi da je došlo do tog poraza. 

Moramo krenuti u nov početak, prije svega obnoviti organizaciju. To nije lagan posao. Tko god misli da postoji mesija kojega će izabrati za predsjednika i sve će biti bolje, neće – kazao je Kolar.

Kako tvrde upućeni izvori, njegova eventualna kandidatura bila bi svojevrsni presedan, ali i veliko iznenađenje s obzirom na njegovu bliskost sa Sinišom Hajdašem Dončićem koji formalno podupire Peđu Grbina i njegovu kandidaturu, no jasno, ako Kolar krene u utrku za čelnog čovjeka SDP-a, Hajdaš Dončić će morati podržati njega, a ne Grbina.

Izvor slike: Tportal

Naime, Kolara bi moglo podržati niz županijskih organizacija iz Slavonije i sjeverozapadne Hrvatske te dio organizacija iz Dalmacije što bi Grbinu moglo stvarati probleme. Iako je i Maras podržao Grbina, pitanje je kako će glasati članovi iz Zagreba. Maras nema pod kontrolom zagrebačko članstvo, a dio njih koji su podržavali Bernardića razočaralo se i svoj bi glas prije dali Kolaru nego Grbinu.

Naš sugovornik iz SDP-a kaže da Kolar ima veće šanse od Grbina jer posvećuje važnost stranačkoj bazi i terenskom radu.

„Kolar i Hajdaš Dončić pokazali su se jako složni u politici unazad zadnjih 15 godina. Oni su Zagorci i kod njih je bitan rad i disciplina. Uvijek su važnost posvećivali stranačkoj bazi, simpatizerima i terenskom radu. Peđa Grbin je dobar kandidat, ali nema on u sebi rad na terenu. On dobro koristi društvene mreže u samopromociju, no SDP-u to u ovoj situaciji nije dovoljno. Rasturenom SDP-u treba terenski igrač koji zna s članovima i koji zna kako se dobivaju lokalni izbori“ – ističe naš sugovornik blizak vrhu SDP-a koji kaže da ga se ne može svrstati niti u Milanovićevu, a niti u struju Komadine i Bernardića.

Željko Kolar je od 2009. bio gradonačelnik Klanjca, a 2011. izabran je u Hrvatski sabor. Obavljao je dužnost potpredsjednika saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode te je bio član Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove. Na lokalnim izborima 2013. godine izabran je u prvom krugu za župana Krapinsko-zagorske županije te je saborski mandat stavio u mirovanje. Na izborima 2017. godine ponovno je izabran u prvom krugu za župana Krapinsko-zagorske županije.

Kolar je jedan od najuspješnijih župana što pokazuju i podaci HGK jer Krapinsko-zagorska županija nastoji biti središte razvoja obrta, malog i srednjeg poduzetništva i u tome je jedna od najboljih županija u Hrvatskoj.

Bit će zanimljivo pratiti daljnji razvoj situacije u SDP-u. Članstvo je  frustrirano načinom na koji su Ostojić i Komadina sa svojim pulenima podijelili fotelje u saborskim odborima, te će im dobar dio članstva okrenuti leđa i pokušati ih poslati u političku ropotarnicu.

S obzirom na to da Kolar i Grbin nisu ni Ostojićevi, a ni kadrovi od Komadine te ako jedan od njih pobjedi za predsjednika SDP-a, morat će napraviti određene čistke unutar stranke, ako želi provoditi svoju viziju i svoje politike.

“Naime, klijentelisti poput Bernardića, Fabijanića, Vidovića, Vukasa, Ostojića, Komadine, Jakšića i sličnih, kojima je SDP služio samo za fotelje, mogli bi se zapitati koji status će imati u stranci poslije unutarstranačkih izbora koji će se održati 26. rujna. Poznavajući Kolara, on će od njih tražiti rad. Ili će raditi ili ih stranka neće trebati. Kolar ne trpi neradnike i destruktivce” – poručuje sugovornik blizak vrhu SDP-a.

AUTOR: Redakcijski tekst