Gost Newsrooma na N1 televiziji bio je povjesničar Tvrtko Jakovina. Ministar obrane Mario Banožić u svojoj jučerašnjoj izjavi obrušio se na legendarnog pilota Ivana Selaka jer mu je ovaj jučer zamjerio što ga nije pozvao na obilježavanje 30. godišnjice preleta iz JNA.

Foto : Screenshot

Ministar je insinuirao da je umirovljeni brigadir Ivan Selak, možda, dok je još bio u JNA, sudjelovao u granatiranju njegovih Vinkovaca.

Sve je počelo nepozivanjem Selaka na svečanost, a Jakovina kaže da je takvih primjera bilo više.

“Što je sa Stipetićem, Tusom i svima njima? Ispada da bi bilo bolje u Hrvatskoj, da svi koji su imali živote prije ’91. u nekim strukturama bivše zemlje i imali neka znanja, da nisu prešli na hrvatsku stranu.

Ako je to logika, to je logika totalne podjele među Hrvatima, no pravo pitanje je kakav ste rat 90-ih željeli ako ste se spremni odricati usluge onih najkompetentnijih koji su znali, koji su bili spremni pobjeći, doći na našu stranu s vojnom tehnikom.

O čemu govorimo, govorimo o partijskoj lojalnosti i partijskoj iskaznici i o onima koji su Hrvati i koji su Superhrvati. Ta podjela vrijedi od Akademije do Oružanih snaga očito”, komentirao je Jakovina.

“Da postoji vjera u institucije, ovo bi se rasplelo”

Selak je nekoliko puta javno kritizirao ministra Banožića, što je jedan razloga zašto nije bio pozvan na svečanost, a to je potvrdio i sam Banožić, rekavši da neće zvati čovjeka koji ga vrijeđa. Nakon toga slijedila je izjava o granatiranju Vinkovaca.

“Da postoji odgovornost u ovoj zemlji i strah od u javnosti izgovorene klevete i da će sudovi u kratkom roku odraditi taj posao, možda bi Selak, koji je, iako u visokom činu u JNA, ostao brigadir – što su također česti slučajevi s onima koji su prelazili kao bolji, s višim činom u Hrvatsku, nikada nisu napredovali rapidno brzo kao oni koji su imali konobarske, poštarske škole…

Što je sasvim jedna druga priča. Da postoji taj strah, da postoji vjera u institicije, onda bi se ovo moglo i nakon 30 godina rasplesti, ali s određenim konzekvencama, bilo za Selaka ili onog koji je iznio optužbe. No vjerojatno, kao i s tisuću drugih stvari, ništa neće biti jer imate čovjeka koji je sada dobio stigmu i drugog kojega štiti partija. Od toga nema dalje, to je osnovna obrana, osnovna podjela”, rekao je Jakovina.

Autor : redakcija hr-vjesnik