Časopis “Zaposlena”, od 1995. održava „Izbor za Ženu godine“. Kroz taj projekt, predstavljamo žene koje su svojim radom posebno obilježile proteklu godinu, a žiri titulu dodjeljuje jednoj od nominiranih.

Dakle, biramo ženu koja je u protekloj godini postigla profesionalno značajan uspjeh, zatim u medijima promovirala ženska prava kroz vlastitu profesiju, te nastojala utrti put svojim mlađim kolegicama. To su žene koje se obično nalaze i na stranicama našega časopisa, a sve u svrhu poboljšanja medijskog tretmana žena i otklanjanja stereotipnih uloga koje se najčešće ženama nepravedno dodjeljuju.

Razgovarali smo sa majkama i ženama kojima su saborske klupe drugi dom.

Romana Nikolić saborska zastupnica :”Iza svake od ovih žena su velika postignuća i svaka od njih je na svoj način zaslužila biti Žena godine. Njihova hrabrost, svestranost, znanja i vještine učinile su Hrvatsku, ali i Europu boljim mjestom za život, za sve. Ipak, posebno bih  istaknula Mateju Medlobi, čije će djelovanje imati pozitivan učinak na žene u cijeloj Europskoj uniji zbog poticanja veće  rodne ravnopravnosti i zaštitu prava žena.”

Foto: hr-vjesnik Romana Nikolić

Vesna Nađ saborska zastupnica :”Zaposlena žena već 43 godine i još imam snage raditi za opće dobro,  boriti se za ravnopravnost žena i muškaraca i imam tisuću ideja. Je li to borba s vjetrenjačama ili ima nekog smisla, procijeniti će žene koja moraju imati ravnopravnu poziciju sa muškarcima u društvu.”

Foto: hr-vjesnik Vesna Nađ

Marina Opačak Bilić saborska zastupnica :”Lijepo je bilo biti dio publike na ovom izboru i biti podrška svim nominiranim ženama. Svaka od njih primjer je svim ženama svojim postignućima i djelovanjem u društvu. Doista slušajući životopise nominiranih žena shvatila sam koliko svaka od njih hrabro potiče društvo na pozitivne promjene.”

Foto: hr-vjesnik Marina Opačak Bilić

Profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu i predsjednica Hrvatskog glazbenog zavoda Romana Matanovac Vučković, dobila je titulu “Žene godine”.

Foto: hr-vjesnik Romana Matanovac Vučković

Izbor za Ženu godine svake godine potakne velik interes javnosti, a cilj je da se čuje glas uspješnih poslovnih žena koje mijenjaju hrvatsku povijest i pridonose društvenim promjenama kroz svoj profesionalni razvoj i izazove koji ih očekuju na, i dalje, ne tako laganom putu. S nadam u bolju i ravnopravniju budućnost za žene, održavamo i spomenuti izbor kroz koji svake godine učimo i slušamo o iskustvima snažnih i uspješnih žena!

Autor: M.M.

Foto: hr-vjesnik