Zagrebački spasioci opisali su kako su noćas na Sljemenu spašavali dvojicu teško ozlijeđenih 18-godišnjaka.

Foto : hr-vjesnik

Podsjetimo, oni su s još dva prijatelja uzeli zaštitnu strunjaču na Crvenom spustu i počeli se spuštati njom po stazi. U jednom trenutku strunjača se zabila u čvrstu prepreku, a netom prije dvojica tinejdžera su iskočila, dok su dvojica u tom sudaru teško stradala.

Mladići su zbrinuti u bolnici u Vinogradskoj. Iz bolnice su objavili vijest o njihovom stanju.

“Dvije osobe 2003. godišta primljene su u teškom fizičkom stanju na Klinici za traumatologiju te Klinici za neurokirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice te im je pruženo hitno medicinsko zbrinjavanje. Osoba primljena u Klinici za traumatologiju ima težu traumu kralježnice te je u ovim trenucima podvrgnuta kirurškom zahvatu.

Osoba primljena u Klinici za neurokirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice ima traumu glave u obliku komocije i blaže kontuzije mozga te je podvrgnuta konzervativnom liječenju”, izvijestio je u priopćenju ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić.

Iz Policijske uprave zagrebačke ranije su izvijestili da su dvojica 18-godišnjaka teško ozlijeđena na Božić na Sljemenu dok su se spuštali skijaškom stazom na strunjači.

Nesreća se dogodila u subotu oko 23 sata i 40 minuta kada su se trojica 18-godišnjaka i jedna maloljetna osoba spuštali skijaškom stazom na zaštitnoj strunjači. U jednom trenutku, zbog velike brzine, dvije osobe su skočile sa strunjače, dok su se dvojica 18-godišnjaka nastavila nekontrolirano kretati te su udarili u čvrstu prepreku. Liječnička pomoć pružena im je u Klinici za traumatologiju i u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice gdje je utvrđeno da su teško ozlijeđeni, priopćili su iz policije.

Spasioci opisali akciju

Zagrebački spasioci opisali su kako su noćas na Sljemenu spašavali dvojicu teško ozlijeđenih 18-godišnjaka.

Objavu GSS-ovaca o spašavanju, od zaprimanja poziva do spašavanja, prenosimo u cijelosti.

Foto : hr-vjesnik

“Stigao je panični poziv”

“Posljednje minute ovogodišnjeg Božića i opuštene trenutke prije blagdanskog počinka prekinuo je panični poziv upomoć s Medvednice – Na Crvenom spustu, negdje oko Filtera, nalaze se ozlijeđene osobe od kojih jedna vjerojatno ima slomljenu nogu, a druga se ne može micati.

Veza se prekinula, nismo znali ništa više

Nakon toga dežurni spašavatelj stanice Zagreb nije uspio doznati više detalja jer se veza prekinula, a na povratne pozive se javljao pretinac govorne pošte.

Momentalno je pokrenuta akcija spašavanja, a na telefone svih članova Stanice Zagreb u 23:55 pristigla je poruka – “Trebam ekipu za akciju spašavanja polomljenih osoba ispod filtera na crvenom spustu. U 00:10 na Bliznecu.”

Spašavateljima je odmah bilo jasno kako se radi o izrazito hitnoj i ozbiljnoj situaciji jer usred noći na skijaškom spustu više osoba u isto vrijeme može stradati gotovo samo na jedan način – sanjkajući se.

Foto : hr-vjesnik

Niti jedne sanjke na toj podlozi nemaju šanse

A kako se radi o Crvenom spustu koji je pripremljen za svjetsko FIS natjecanje koje će se održati za koji dan, sigurno je kako se radi o tvrdoj i skliskoj podlozi na kojoj niti jedne sanjke nemaju šanse.

Oni pak najiskusniji prisjetili su se događaja otprije dvadeset godina koji kada se prepričava ledi krv u žilama. Tada su na Zelenom spustu stradala dvojica mladih sanjkaša zadobivši izrazito teške tjelesne ozljede koje su im promijenile cijeli život…

U roku od nekoliko minuta prvi spašavatelji istrčali su iz svojih kuća i krenuli na intervenciju. Kiša je padala, a niti gusta magla na dobrom dijelu puta na Sljeme nije pomagala. U hodu, odnosno vožnji, spašavatelji se telefonski koordiniraju i dogovaraju strategiju te moguće ishode jer još uvijek ne znaju koliko unesrećenih osoba ih čeka, gdje se nalaze, kakve ozljede su zadobili te kakav je pristup do njih.

Potrebno je odlučiti koja transportna sredstva će se koristiti, koliko ljudi će biti u kojem timu i kuda će se transportirati u kojem slučaju. Više alternativa je bilo na stolu.

Foto : hr-vjesnik

Jedan od dežurnih spašavatelja ostao je prespavati u prostorijama GSS-a, pa je odmah sam krenuo na Sljeme

Srećom, jedan od spašavatelja koji je dežuran ovih blagdana, ostao je prespavati noć u prostorijama HGSS stanice Zagreb na Sljemenu te se dao u potragu za unesrećenim osobama čim je obavijest stigla.

Upravo negdje u doba kada su prvi spašavatelji pristigli na Sljeme on je locirao ozlijeđene dvije mlađe muške osobe u šumarku oko 200 metara od početka Crvenog spusta te napravio trijažu i pružio im prvu pomoć u okviru trenutnih mogućnosti te s njima ostao čekati timove za zbrinjavanje i transport.

Foto : hr-vjesnik

Strunjača može razviti veliku brzinu

Oni su stradali sanjkajući se na zaštitnoj strunjači kojom se oblažu stupovi i prepreke na skijaškoj stazi kako bi se zaštitili skijaši. Kako se radi o strunjači koja je obložena ceradnim platnom, ona u dodiru sa zaleđenom podlogom gotovo da i nema trenje te je njome moguće razviti strahovito veliku brzinu.

Saznali smo da je četvero mladih započelo spust, ali je dvoje odustalo skočivši sa strunjače. Dvojica stradalih nastavili su te su velikom brzinom uletjeli u šumarak o kojem se nalaze i razvodni ormari skijališta na kojima pretpostavljamo da su se zaustavili udarivši u tvrdu prepreku.

Zadobili su višestruke ozljede koje će se sa sigurnošću utvrditi u bolnici, a jedan od njih je stalno gubio svijest, što je upućivalo i na teške ozljede glave, a samim time i vratne kralježnice. Kao što smo se i pribojavali, situacija je bila krajnje ozbiljna.

Obje unesrećene osobe prebačene su uzbrdo nosiljkama za spašavanje na snijegu do prihvatnog centra HGSS stanice Zagreb gdje su čekali dolazak hitne pomoći.

Foto : hr-vjesnik

Spašeni za 2 sata i 15 minuta

Akcija spašavanja okončana je analizom dva sata i petnaest minuta nakon dojave, što je s obzirom na okolnosti izuzetno dobro vrijeme. Podsjetit ćemo da su članovi HGSS-a volonteri koji na akcije spašavanja odlaze iz vlastitih domova ili s mjesta na kojem se tada zateknu.

Mladićima koji su stradali želimo brz i potpun oporavak, a ostalima upozorenje kako skijaški spustevi nisu namijenjeni sanjkanju, koje u tom slučaju može biti i pogubno.”

Autor : M.M.