PREDSJEDNIK Milanović obilježava drugu godišnjicu svojeg mandata na Pantovčaku. Dnevnik Nove TV tim povodom donosi istraživanje što građani misle o njegovu radu, kojom ocjenom bi ga ocijenili, ali i koje poteze smatraju najboljima te koje najlošijima.

Foto : hr-vjesnik

Dobio ocjenu 3.2, kao i bivša predsjednica

Zoran Milanović školskim ocjenama dobiva trojku ili 3.2. Gotovo u svim dobnim skupinama i u svim dijelovima Hrvatske ima podjednaku potporu. Najbolje prolazi kod birača SDP-a s 3.9, zatim Domovinskog pokreta i MOSTA s 3.5. MOŽEMO malo kritičniji, ali je to i dalje trojka, odnosno 2.8, a trojku ima i kod birača HDZ-a ili 2.5.

Zanimljivo, gotovo jednaku ocjenu dobila je i Kolinda Grabar Kitarović nakon dvije godine na Pantovčaku.

Većina odobrava njegove poteze

Većina građana, odnosno 59 posto, odobrava Predsjednikove poteze i odluke, dok 33 posto ne odobrava njegov rad. Ne zna 8 posto. Predsjednik dobro stoji kod mlađih birača, u Zagrebu i okolici (65%), na Kvarneru i u Istri (61%), ali i u Dalmaciji (60%).

Foto : hr-vjesnik

Protivnici njegova rada su generacija od 45 do 59 godina (43%), osobe s osnovnom školom (40%) te u Slavoniji (45%).

Prema stranačkim preferencijama, na ljevici doživljava pljesak s 80 posto potpore među biračima SDP-a, dobro stoji i kod birača MOSTA (77%) i Domovinskog pokreta (64%). Potpora pada kada se pitaju birači MOŽEMO (54%), a samo 30 posto birača HDZ-a podupire rad Predsjednika.

I tu stoji kao i njegova prethodnica.

Naviše ga vole muškarci, Dalmatinci i birači Domovinskog pokreta

Većina građana, njih 52 posto u skladu s očekivanjima ocjenjuje dvije godine mandata Zorana Milanovića. Za 31 posto građana njegov rad je ispod očekivanja. A da je iznad očekivanja misli 14 posto građana.

Najstabilniju potporu ima kod mladih birača, SDP-ovaca, opet Domovinskog pokreta i MOSTA pa MOŽEMO i HDZ-a.

Predsjedniku leđa okreću visokoobrazovani birači, ali i sve veći broj birača MOŽEMO (43%). Predsjednikov „klub obožavatelja“ čine muški birači (21%), oni sa sela (17%) te Dalmatinci (21%), zatim birači Domovinskog pokreta (25%) i MOSTA (24%).

Najbolji potez predsjednika

Na prvom mjestu tako se našla poruka da neće slati Hrvate u Ukrajinu. To odobrava 45.1 posto ispitanika. Veću potporu ima među mlađom populacijom, oporbenim biračima, a samo 28 posto birača HDZ-a to odobrava.

Zalaganje za popuštanje mjera u covid-krizi podupire 39.1 posto ispitanika. Najviše mladi, u Dalmaciji te birači MOSTA, ali nema takvu potporu kod birača ostalih stranaka.

Foto : hr-vjesnik

Na trećem mjestu je kritiziranje rada ministra obrane, što podupire 28.1 posto birača. Nešto veću potporu ima u Zagrebu te na Jadranu, očekivano u oporbi, ali samo 14 posto HDZ-ovaca ga podupire.

Odlazak s proslava u Zadru i Okučanima, gdje su se pojavila ustaška obilježja, podupire 23.2 posto ispitanika. Potporu za to ima kod starijih birača, u Zagrebu, ali i kod birača MOŽEMO. Taj potez odobrava samo 13 posto birača HDZ-a.

Briga za Hrvate u BiH našla se na petom mjestu s potporom od 21.8 posto. Veću potporu ima među starijim biračima, u Dalmaciji i biračima MOSTA.

Najlošiji potez predsjednika

Posjet klubu u Slovenskoj tijekom lockdowna najviše zamjeraju Predsjedniku, 42.6 posto ispitanika. Najviše među mladima ima protivnika za ovakav izlet.

Foto :, hr- vjesnik

NAPOMENA

Istraživanje je provela agencija IPSOS telefonskom metodom na 600 ispitanika. Istraživanje je
provedeno od 15. do 16. veljače 2022. godine. Pogreška mjerenja je +/- 4%.