Izvor slike: Nacional

Opasno je u Istri zaigrao šef SDP-a Davor Bernardić. Onako hazarderski, kockarski, sve je žetone i sav svoj politički ulog stavio na jednu boju.

Istina je da se šef socijaldemokrata u borbi za osvajanje parlamenta i premijerske pozicije odlučio na rulet života, a u jednadžbu pobjednika kao poznatu vrijednost uvrstio je i IDS.

Bernardićevo tajno uvlačenje IDS-a pod službene skute SDP-a i Restart koalicije, čime dodatno ojačava potencijal za sastavljanje saborske većine, trenutno je i iz perspektive istarskih SDP-ovaca izdaja par excellence. No, nakon pobjede na izborima za njegove će poteze pronaći izlike, argumente i opravdanja. To je u životu tako. Čast iznimkama.

Nema baš nikakve sumnje da Bernardić podređuje stranku osobnim, premijerskim ambicijama i po putu će, ako od toga može imati koristi, žrtvovati doslovno svakoga. Zakinutim SDP-ovcima sada jedino preostaje nada u pobjedu Restart koalicije, formiranje Vlade te onda neko od mjesta u izvršnoj vlasti. Samo dug je put do toga, a prepreka je visoka.

Osim Bernardića, veliki dobitnik ove koalicije, u kojoj su trenutni gubitnici istarski SDP-ovci, predsjednik je IDS-a i gradonačelnik Pule Boris Miletić. On je u pregovorima s SDP-om dokazao da je malo ponekad puno. Pred Bernardića je postavio uvjete iznad realne snage i vrijednosti IDS-a.

No, ukoliko politička kuglica na parlamentarnim izborima padne na priželjkivanu boju, osvoji li Bernardić stvarno vlast i formira Vladu, taj Bero, kako ga od milja, familijarno, intimizirajući i tepajući zovu, ne samo simpatizeri nego i mrzitelji, kod svojih će od izdajnika postati vizionar, umjesto pokojnika pukovnik, a biti će u povijest upisan kao pobjednik, a ne pobijeđeni. I to je vrlo bitno.

Davor Bernardić će zaslužiti titulu stratega i lidera čiji su potezi ponekad neshvatljivi, ali se sa samo malim vremenskim odmakom prepoznaje njihov značaj, težina, važnost i ispravnost. Postat će – naš Bero. Svi će pohrliti u zagrljaj pobjednika kao što se to već vidjelo i u noći za EU izbore, a jednim djelom i nakon Milanovićeve pobjede.

AUTOR: HR-vjesnik