Njonjo se sastao sa šefom Senata Kanade

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Senata Kanade poručili su nakon sastanka u Zagrebu kako su hrvatsko-kanadski odnosi prijateljski i saveznički te su dvije zemlje suglasne i po pitanju podrške Ukrajini.

Jandroković je novinarima kazao kako je s Georgeom Fureyjem, koji je u službenom posjetu Hrvatskoj, najviše razgovarao o ruskoj agresiji na Ukrajinu.

“Hrvatska i Kanada imaju gotovo identične stavove. Osuđujemo i osudili smo rusku agresiju na Ukrajinu i dajemo snažnu podršku ukrajinskom narodu u borbi za slobodu”, kazao je Jandroković nakon razgovora.

“Odnosi Hrvatske i Kanade su iznimno dobri i prijateljski”

“Snažno već sada pomažemo Ukrajini i tu ćemo podršku nastaviti dalje. Izrazili smo zadovoljstvo time što je cijeli zapadni svijet stao u obranu vrijednosti kao što su sloboda, demokracija, vladavina prava, zaštita temeljnih ljudskih prava i to će biti politika s kojom ćemo nastaviti ubuduće”, dodao je.

Istaknuo je kako su odnosi Hrvatske i Kanade “iznimno dobri i prijateljski”. Predsjednik Hrvatskog sabora posebno je apostrofirao hrvatsku dijasporu u Kanadi kao “most koji povezuje dvije države”.

“Vrlo su aktivni kada je u pitanju razvoj bilateralnih odnosa, ali su bitni i u segmentu ekonomije. Imamo uspješne investitore među Hrvatima iz Kanade”, istaknuo je Jandroković.

Furey: Posjetom potvrđujemo savezništvo s Hrvatskom

Ekonomska suradnja Kanade i Hrvatske izražena je među ostalim u turističkom sektoru (preko 100 tisuća kanadskih turista posjetilo je Hrvatsku 2022.) te na području energetike i brodogradnje, kazao je predsjednik Hrvatskog sabora.

“Vjerujemo da će odnosi koji su politički sjajni dobiti još snažniju dimenziju kada su u pitanju ekonomska, turistička i svaka druga suradnja”, dodao je.

Furey je istaknuo kako su hrvatsko-kanadski odnosi “vrlo pozitivni i vrlo prijateljski”.

“Jedan od ključnih razloga posjeta je ne samo potvrđivanje savezništva s Hrvatskom već i potvrda prijateljstva među zemljama”, dodao je.

Furey se Hrvatskoj zahvalio na podrški Ukrajini, istaknuvši kako i Kanada “u potpunosti podržava Ukrajinu”.

“Nadamo se da će podrška samo rasti”, dodao je.

Autor : redakcija hr-vjesnik