Iranski pjesnik i kritičar režima Baktash Abtin umro je u zatvoru u Teheranu od posljedica covida-19, objavilo je iransko udruženje književnika.

Foto : hr-vjesnik

Abtin (48) je preminuo u subotu u zatvoru Evin, izvijestili su iranski sindikat pisaca (CNI) i novinska agencija Ilna.

CNI je na Instagramu objavio da je obolio od teškog oblika covida te da je nekoliko dana bio u komi. Abtin, jedan od najuglednijih članova iranskog sindikata pisaca, dugo se smatrao jednim od najžešćih kritičara iranskog režima.

Zatvorili su ga zbog navodnog širenja propagande o režimu u rujnu prošle godine. Nakon njegova utamničenja pokrenuta je kampanja na globalnoj razini za oslobađanjem iz zatvora.

U liječničkom izvješću stoji da se u Abtinovu slučaju prekasno počelo s liječenjem bolesti, što je rezultiralo pjesnikovom smrću. 

Njegovi pristaše tvrde da su vlasti čak deset dana odgađale Abtinov transfer u bolnicu.

Jedan je od trojice pisaca koji su zatvoreni u svibnju 2019. pod optužbom da su ugrozili nacionalnu sigurnost. Zamjerena im je i povezanost s Iranskim udruženjem pisaca, grupom čije je djelovanje zabranjeno od osamdesetih, no njezini su članovi ipak nastavili s kampanjom protiv cenzure.

Brojni svjetski pisci, među kojima Margaret Atwood, Orhan Pamuk i J. M. Coetzee, u listopadu prošle godine potpisali su pismo upućeno iranskom predsjedniku Ebrahimu Raisiju u kojemu ga pozivaju da iz zatvora pusti trojicu muškaraca.

Uz Abtina, to su Reza Khandan Mahabadi i Keyvan Bajan. Svi su bili istaknuti članovi iranske udruge pisaca i autori su knjige o povijesti djelovanja grupe, koja je desetljećima kritična prema uzastopnim iranskim vladama.

Kažnjeni su i zbog organiziranja sjećanja na pripadnike koje je država ubila devedesetih godina prošlog stoljeća.

Autor :M.M.