Izvor slike: BigSpy

Portal Đurđevačka stvarnost odradila je intervju s doktorom Dejanom Kutičićem o nadolazećim lokalnim izborima, stanju u gradu Đurđevcu, Milanu Bandiću, HDZ-u te o tome što je dovelo do raskola između njega i Živog zida.

Bili ste član Živog zida ali ste ih napustili. Zbog čega je došlo do raskola?

Članovi Živog zida su bili ljudi koje je sustav na neki način prevario, osiromašio, opljačkao. Oni su na sebi osjetili nepravdu odluka korumpiranih sudaca i loših zakona, te su zato imali motivaciju društvo posložiti bolje. Na žalost, predsjedništvo stranke nije imalo iste motive. Njihov cilj je bio prignuti si hrpicu novca na kojoj će idućih godina sjediti,  što su i učinili te time prevarili 99% članova i birača.

Na listi ste Marka Fucaka kao kandidat za Gradsko vijeće grada Đurđevca. Kako je došlo do suradnje?

Gospodina Fucaka poznajem 30-tak godina. Kao osoba, znam da je vrijedan, radišan, uporan i najbitnije pošten. Iako smo protekle četiri godine bili u različitim strankama, zajedno smo puno surađivali u sklopu županijske oporbe. Kako smo se međusobno podržavali i podupirali u većini situacija, ova daljnja suradnja je samo nastavak dosadašnjeg zajedničkog rada  s istim ciljem za dobrobit društva.

Što mislite da treba mijenjati u Đurđevcu, a što mislite da se dobro radilo unazad nekoliko godina?

Treba biti pošten i reći kako se u proteklih nekoliko godina dosta izgradio. Zaista je lijepši nego prije 10-tak godina. To bi tako realno trebalo biti sa svakom vlasti, jer moramo uvijek težiti prema napretku. No, smatram da se previše novca potrošilo na projekte koji nisu rezultirali otvaranjem novih radnih mjesta, a upravo ona su taj faktor koji zadržava ovdje ljude. Što znači jednom studentu 10 novih kružnih tokova, ili novi stadion kad on nakon završetka fakulteta u Đurđevcu nema gdje raditi pa se ne može ni vratiti u rodni kraj!? Moglo bi nam se dogoditi da zbog toga grad za 20 godina postane odmaralište za domicilne umirovljenike.

Izvor slike: Facebook

Gradonačelnik Hrvoje Janči se hvali da je Đurđevac postao turistički prepoznatljiv grad, ali gospodarstvo baš i ne spominje često. Što je s gospodarstvom? Da li se moglo u sektoru poduzetništva i obrtništva napraviti više?

Gospodarstvo je u Đurđevcu na žalost prilično zanemareno. U protekle 2 godine izgubljeno je 160 radnih mjesta, oni koji rade imaju relativno niska primanja. Mislim da redoslijed ulaganja u gradu bio pogrešan. Prvo je trebalo pokrenuti gospodarstvo koje bi otvorilo nova radna mjesta, podiglo standard građana  i generiralo profit. Grad bi se potom lako uredio viškom novca. Takav sustav je ekonomski održiv, postojeći nije.

Građani Đurđevca kažu da se konačno nešto u gradu napravilo unazad nekoliko godina, ali je grad jedan od najzaduženijih u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Kako to komentirate?

Ako imate malu plaću koju opterećujete kreditima kako bi se okolini pokazivali u novome automobilu, skupoj odjeći, fotografijama s egzotičnih putovanja…jednom ćete bankrotirati. Ako se fokus i ulaganje grada ne okrene sa šminke na gospodarstvo, uskoro i Đurđevcu prijeti bankrot. Mislim da bi to svima trebalo biti jasno.

Kakvo mišljenje imate o sadašnjem gradonačelniku Hrvoju Jančiju? Da li je ispunio Vaša očekivanja?

Sa gosp. Jančijem nisam do sada ostvario neki značajniji kontakt. Znam da Đurđevčani i dalje percipiraju gosp. Željka Lackovića kao rukovodeću osobu u Gradu. Cjelokupna aktualna vlast nije ispunila moja očekivanja jer ne vidim da mladi ostaju u Đurđevcu.

Bili ste jedan od glavnih kritičara lika i djela pokojnog gradonačelnika Zagreba Milana Bandića. Smatrate li da je ispravno i na čast picokima što je počasni građanin Đurđevca?

Sramota je da čovjek s 200 kaznenih optužnica protiv sebe postane počasni građanin nekog grada. Kakvo smo mi to društvo postali ako su nam uzori kriminalci?

Izvor slike: Facebook

Može li Marko Fucak i njegova lista 16. svibnja pomrsiti račune nezavisnoj opciji u Đurđevcu koju predvode Hrvoje Janči i Željko Lacković?

Vjerujem da će građani prepoznati kvalitetu kadra naše liste i dati nam povjerenje na izborima.

Prije 4 godine ste bili na listi za Županijsku skupštinu s nezavisnim Željkom Lackovićem ali ste ubrzo prekinuli suradnju. Što se dogodilo?

Gosp. Lacković je dobro krenuo u politiku, svidio mi se njegov početni aktivistički entuzijazam, no kasnije zbog podržavanja HDZ-a u Saboru naša suradnja je ipak postala oskudnija. Bez obzira na to, određene dobre projekte  u Županiji smo  zajednički podržavali.

Koga vidite na čelu Županije poslije lokalnih izbora?

Mišljenja sam kako Županiji treba novo lice poput gosp. Mladena Kešera i njegove liste na kojoj ima i nezavisnih kandidata. Vjerujem da nam je svima dosta nepotizma, kriminala, korupcije i raseljavanja koje sustavno  provodi HDZ. Ta stranka je najveća štetočina Hrvatskog naroda i za dobrobit naše djece moramo je kroz poraz na izborima zauvijek ostaviti u prošlosti

AUTOR: Đurđevačka stvarnost