Ina se oglasila o gašenju sisačke rafinerije, kaže da je bila neprofitabilna

Iz Ine su istaknuli da je zaustavljanje prerade nafte u Sisku te prodaje nafte na tržištu isključivo poslovna odluka kompanije koju su podržala oba većinska vlasnika, napomenuvši da na tržištu prodaju samo dio proizvedene sirove nafte, i to po tržišnoj cijeni, a ostatak se prerađuje u Rafineriji nafte Rijeka. 

“Zbog teza koje se u javnosti provlače posljednjih dana, željeli bismo naglasiti da je zaustavljanje prerade u Sisku te prodaje nafte na tržištu isključivo poslovna odluka kompanije koju su podržala oba većinska vlasnika. Naime, rafinerija u Sisku je bila neprofitabilna godinama, a s obzirom na današnja kretanja zajedno s riječkom rafinerijom stvarala bi gubitak veći od 1.5 milijardi kuna godišnje”, navodi se u njihovu priopćenju.

Dalje ističu da je odlukom o koncentriranju prerade u Rafineriji nafte Rijeka omogućena transformacija rafinerijskog poslovanja, koje će kompaniji omogućiti pretvaranje gubitaka djelatnosti u dobit.

Ina: Pokrenuli smo najveću industrijsku investiciju u zemlji

“Takvom odlukom zadržana je prerada nafte u Hrvatskoj te pokrenuta trenutačno najveća industrijska investicija u zemlji – unapređenje Rafinerije nafte Rijeka u koju Ina ulaže više od četiri milijarde kuna”, kažu iz Ine.

Napominju da na tržištu prodaju samo dio proizvedene sirove nafte, a ostatak se prerađuje u Rafineriji nafte Rijeka. Primjerice, dodaju, u ovoj godini je otprilike dvije trećine nafte prerađeno u rafineriji u Rijeci, a ostatak je prodan na tržištu po tržišnoj cijeni.

“Omjer prodaje i transporta uvjetovan je logističkim kapacitetima željeznice, koji bi se prema našim očekivanjima trebali uskoro povećati, što će posljedično stvoriti preduvjete za moguću preradu svih proizvedenih količina nafte u riječkoj rafineriji”, kažu iz Ine.

“U Ini smo svjesni svoje važnosti”

Osvrnuvši se na Memorandumom o razumijevanju između Ine i Janafa potpisan u kolovozu 2018., navode da su time Ini osigurani bolja optimizacija raspoloživih skladišnih prostora i fleksibilnost istraživanja i proizvodnje nafte i plina, dok si je Janaf osigurao veće prihode od ostvarenog transporta. “Ina i Janaf su u svibnju 2020., s ciljem zaustavljanja manipuliranja činjenicama, javno objavili sadržaj Memoranduma”, navode još iz Ine.

“U Ini smo svjesni svoje važnosti i unatoč svim nedaćama, kompanija i dalje ispunjava svoju društvenu odgovornost, a to je sigurna opskrba tržišta. Ina će se i dalje zalagati za tržišno gospodarstvo u Republici Hrvatskoj jer smatramo da se takav sustav do sada pokazao najboljim za razvoj našeg društva”, zaključuje se u priopćenju.

Kovačević: Plenković je rekao da se potpiše ugovor o izvozu nafte u Mađarsku

Podsjetimo, bivši šef Janafa i USKOK-ov optuženik Dragan Kovačević izjavio je danas na saslušanju pred Antikorupcijskim vijećem u saboru da je na sastanku u vladi premijer Andrej Plenković sugerirao da se potpiše memorandum koji bi značio gašenje sisačke rafinerije, što je Kovačević odbio.

Iznoseći svoje tvrdnje o ulozi premijera Plenkovića i bivšeg ministra Tomislava Ćorića u vezi s preusmjeravanjem nafte Mađarskoj, Kovačević je rekao da je taj sastanak bio pripreman na razini ministara, a pritisak za gašenje rafinerije se provodio deset godina.

Plenković je odbacio tvrdnje da je sugerirao potpisivanje memoranduma koji bi značio gašenje rafinerije Sisak, prozvavši oporbu zbog pozivanja Kovačevića pred Antikorupcijsko vijeće.

Autor : redakcija hr-vjesnik