Izvor slike: Jutarnji list

U 9 sati Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je nove informacije o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj, koja je dosad uzrokovala tri smrtna slučaja u našoj zemlji.

– Od jučer u 16 sati imamo 56 novih detektiranih bolesnika od Covida-19, što znači da ukupno imamo 551 bolesnika u Republici Hrvatskoj. To znači da je u protekla 24 sata detektirano 70 novih bolesnika. Ukupno je testirano 4482 uzoraka, samo u 24 sata njih 524. Prosječna dob bolesnika je 48,02 godine. Od ukupnog broja oboljelih, 54 posto su muškarci, a 46 posto žene, a postotak bolesnika iznad 60 godina je 25 posto – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

 – Nažalost, ukupno su tri osobe dosad preminule od koronavirusa, ali ih je 37 dosad ozdravilo – rekao je Beroš koji je izrazio sućut obiteljima dvoje bolesnika koji su jučer preminuli.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da će se posebna pozornost posvetiti situaciji u trgovinama koje i dalje rade, ali i na tržnicama na kojim se otvaraju specijalizirane trgovine. Naime, danas na snagu stupaju dvije odluke po kojime će se moći otvoriti određeni dućani.

 – Prva odluka se odnosi na dopuštenje rada određenih specijaliziranih trgovina u sastavu tržnica kako bi se povećao kapacitet opskrbe građana i kako bi se pomoglo poljoprivredi. To su dućani koji prodaju hranu, higijenske artikle, poljoprivredne trgovine i oni koji prodaju hranu za životinje – rekao je Božinović koji je nakon toga pojasnio o čemu se radi druga mjera.

– Drugo izuzeće odnosi se na trgovine koje prodaju građevinski materijal na području Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije, a to je zbog saniranja posljedica potresa.

Također, mi ćemo pokušavati opuštati mjere, ali u vidu toga da optimalno odgovorimo na sve izazove krize koronavirusa – rekao je Božinović.

Izvor slike: Jutarnji list

– Naši volonteri ne traže novac, molim sve one koje su volonteri tražili novac neka to dojave policiji. Molim građane da ne doživljavaju naše volontere kao kurirsku službu – poručio je Markt.

HCK ima oko 2000 volontera koji zajedno sa 638 zaposlenika pomažu najugroženijima u skrbi za oko 10.000 obitelji, kazao je Markt.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”, dr. Alemka Markotić, rekla je da je osam osoba na respiratoru, a dodala je i da supruga umrlo pacijenta nije među njima i da ima blagu do srednje tešku kliničku sliku.

Ministar Božinović rekao je da nove mjere, dakle otvaranje specijaliziranih trgovina na tržnicama i trgovina s građevinskim materijalom na području dvije županije, kreće od danas. Progovorio je i o kršenju mjera samoizolacije.

 – Što se tiče kršenja mjere samoizolacije prijavljena je 771 osoba koja je to napravila. Također upozoravam sve one koji su krivotvorili propusnice da je to ozbiljno kazneno djelo za koje je predviđena i kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina. U tijeku je izrada aplikacije koja će maksimalno smanjiti manipulacije s takvim potvrdama – kazao je Božinović.

Ministar Beroš rekao je da se testira čim više zdravstvenih radnika:

 – Prije nego dođu na posao izmjerit će im se temperatura – rekao je Beroš te na pitanje novinara rekao da se radi sve da se u staračkim domovima pridržavaju svih uputa stožera.

– Što se tiče djevojčice koja je operirana u Klaićevoj moram reći da je ona dobro i moram pohvaliti majku koja je prisebno i odgovorno reagirala u toj situaciji. Što se tiče svih okolnosti slučaja mi ćemo ih ispitati i vidjeti da li su se vi pridržavali uputa koje je izdao Stožer – rekao je Beroš.

– Organizirat ćemo i centre za visoku temperaturu, takozvane fiber ambulante u većim gradovima – dodao je ministar.

Upitan kakvo je stanje s KB Dubrava koja je trebala postati centar za najugroženije bolesnike od Covida-19, Beroš je rekao da se situacija malo promijenila.

– Desile su se neke nepredviđene okolnosti koje su malo poremetile naše planove, ali ne značajno. Sve će se optimalno riješiti u skladu s okolnostima.