HDZ i partnerske stranke dogovorile su s HSS-om većinu potrebnu za konstituiranje Skupštine Zagrebačke županije, potvrdio je predsjednik HDZ-a Zagrebačke županije Željko Turk, istaknuvši da će HSS-u pripasti mjesto predsjednika Skupštine. 

“Naš je stav da nam je HSS stranka kojoj možemo dati povjerenje u kontekstu formiranja Skupštine i da je predstavnik HSS-a kao mogući predsjednik županijske Skupštine za nas prihvatljiva varijanta”, rekao je Turk Hini objasnivši da se ne radi o koalicijskoj suradnji, nego samo o suradnji potrebnoj za prvu konstituirajuću sjednicu.

Istaknuo je da je takva odluka pala u pregovorima između HDZ-a i HSS-a koje je vodio s predsjednicom HSS-a Zagrebačke županije Martinom Glasnović nakon dva neuspješna formiranja Skupštine Zagrebačke županije. Objasnio je da “HDZ kao ozbiljna stranka pokušava napraviti sve kako bi se izbjegli novi izbori”.

Turk: To ipak nije koalicijski dogovor s HSS-om

Turk je naglasio da se tu ipak ne radi o koaliciji HDZ-a i partnerskih stranka s HSS-om, nego o polaznom dogovoru oko većine potrebne da se u trećem pokušaju konstituira županijska Skupština. O daljnjoj suradnji, kaže, HSS i HDZ će razgovarati nakon konstituirajuće sjednice. 

“Nama je bilo samo važno to da se sada Skupština konstituira, a u korak dalje oko uvjeta suradnje s HSS-om ići će se nakon izborne sjednice”, poručio je Turk. 

Tim su dogovorom HDZ i koalicijski partner HSU, zajedno s nezavisnom listom Stjepana Kožića i Strankom Bandić Milan 365, dobili potrebne ruke u zraku na sjednici koja je sazvana za 3. kolovoza, i s HSS-om imaju natpolovičnu većinu od 25 vijećnika.

Zmajlović: HSS naprasno napustio pregovore

Predsjednik SDP-a zagrebačke županije Mihael Zmajlović izjavio je pak Hini da se od HSS-a, koji je na lokalne izbore u svibnju izašao na zajedničkoj listi s SDP-om, očekivalo da sudjeluje u formiranju većine od opozicijskih stranaka u Skupštini, ali da je HSS te pregovore naprasno napustio i pretrčao HDZ-u.

Razgovori su se vodili s Fokusom, Domovinskim pokretnom i Mostom koji su, ističe Zmajlović, bili spremni formirati većinu.

“SDP je na ove izbore išao s jakom kampanjom protiv HDZ-a i njihovog dosadašnjeg štetnog i korumpiranog načina vođenja županije, a u tome nas je kao koalicijski partner na zajedničkoj listi podržao i HSS. U svim svojim istupima Beljak i HSS su dosad jasno artikulirali stav da s HDZ-om neće nikada”, kazao je Zmajlović. 

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak nije bio u srijedu dostupan za komentar, no na Facebooku je objavio da “HSS ne mijenja stranu” te dodao da se on nije dogovorio s HDZ-om.

Foto: hr-vjesnik

“Ne, HSS ne mijenja stranu, i ne, Beljak se nije dogovorio s HDZ-om!” napisao je na svom Facebook profilu.

Autor: M.M.