Izvor slike: Glas Istre

Poznati hrvatski znanstvenik Ivan Đikić na uvid je, s kolegama, javnosti dao istraživanje moguće dvostruke terapije protiv Covid-19.

Grupa znanstvenika sa Instituta za biokemiju II Sveučilišta Goethe u Frankfurtu na Maini, sa suradnicima su prepoznali proteazu PLpro, koronavirusa SARS-CoV-2, koja je slična papinu, kao osnovni virusni enzim, ali i moguću slabu točku ovog virusa, piše Večernji list.

PLpro potreban je za procesiranje virusnih polipeptida i sastavljanje novih virusnih čestica unutar ljudske stanice. SARS-CoV-2 koristi ovaj enzim kako bi utišao odgovor imunog sustava na njegovu prisutnost i pomaže virusnom modulaciji da rad domaćeg imunog sustava okrene u svoju korist.

Tako se virus može lakše replicirati i dalje širiti. Večernji list piše kako je skupina znanstvenika dokazala da farmaceutici usmjereni prema PLpro proteazi putem nekovalentnog inhibitora blokiraju širenje virusa i povećavaju imunost protiv novog koronavirusa u ljudskih epitelnih stanica.

Rezultati istraživanja su dostupni javnosti kao rad za objavljivanje u znanstvenim časopisima ugledne obitelji “Nature”.

“Naši rezultati nude uzbudljivu mogućnost dvostazne terapijske strategije putem ciljanja PLpro proteaze – istodobno se zaustavlja virus te se jača imuni sustav. Da bismo postigli ovako dubok uvid kombinirali smo biokemijsko, strukturalno i funkcionalno znanje koje postoji na našem institutu pa sam iznimno zahvalan mojoj skupini znanstvenika koja je doista postigla puno u jako kratko vrijeme. Naše zajedničko istraživačko djelovanje s Institutom za medicinsku virologiju pod vodstvom Sandre Ciesek bilo je doista najbitnije kako bi se pokazalo kako inhibicija PLpro proteaze zaustavlja virus”, rekao je Đikić.

Drugi znanstvenici u Frnakfurtu, Munchenu, Mainzu, Freiburgu i Leidenu pridonijeli su eksperimentalnim podacima, reagensima i savjetima, navodi se u priopćenju o ovom znanstvenom postignuću.

Rezultati donose jasnu zdravstvenu logiku kojom se dalje mogu nastaviti istraživanja spojeva i lijekova koji targetiraju PLpro proteazu.

“Ovo su doista uzbudljive vijesti. Ipak, djelovanje Famotidina na virusni PLpro još nije potvrđeno. Također, trebamo biti posebno pažljivi kod kliničke primjene jer inovativne terapije protiv PLpro mogu se razlikovati u ovisnosti radi li se o ranim ili kasnijim stadijima COVID-a-19″, kažu Đikić i Ciesek, piše Večernji.

AUTOR: Dnevno.hr