Izvor slike: Glas Istre

Premijer Andrej Plenković započeo je govor osvrnuvši se na koronakrizu i Vladine mjere za spas gospodarstva.

Naglasio je kako nas čeka teška jesen, ali je dodao da bi 2021. mogla donijeti uzlet.

– Prema procjenama, hrvatsko gospodarstvo će biti drugo u Europi po brzini rasta. Očekuje se rast od 7.5 posto, a to bi bio drugi najveći ekonomski rast nakon Grčke.

Plenković je potom obećao:

– Odlučno ćemo se boriti za zdravstvenu sigurnost građana, za sigurna radna mjesta, za sigurnu plaću, sigurne granice, sigurnu budućnost mladih… Na tome se temelji naš program.

Mandatar je onda počeo čitati program za sljedeće četiri godine. Svojim prioritetima Plenković označava socijalnu sigurnost, perspektivnu budućnost, ekonomsku suverenost, osnaženu državnost i globalnu prepoznatljivost.

Kad je riječ o socijalnoj sigurnosti, ciljevi su visoko postavljeni: stvoriti uvjete za 100.000 novih radnih mjesta u što će se uložiti 10 milijardi kuna, do kraja mandata Vlade prosječna plaća od 7600, a minimalna najmanje 4250 kuna.

Povećanje mirovina, smanjenje poreza

U modernizaciju zdravstvenog sustava planira se uložiti tri milijarde kuna, sagraditi Nacionalna dječja bolnica u Zagrebu, revitalizirati Imunološki zavod, umirovljenicima povećati mirovine za najmanje 10 posto.

Vlada planira dodatno porezno rasteretiti građane. Za svu hranu stopa PDV-a smanjit će se s 25 na 13 posto, smanjit će se i porezi na dohodak i dobit.

Nastavit će se reforma školstva i digitalizacija u obrazovanju. U modernizaciju tog sustava uložit će se pet milijardi kuna, osigurati 50.000 učeničkih, socioekonomskih i STEM stipendija.

Još pet milijardi kuna uložit će se u inovacije, poduzetništvo i nove proizvode radi digitalne transformacije industrije i povećanja izvoza. Ulaganja u istraživanje i razvoj povećat će se sa sadašnjih jedan posto na 2,5 posto BDP-a i razvijati kreativne industrije.

Subvencioniranje 20 tisuća stambenih kredita za mlade obitelji

Za demografsku revitalizaciju i poboljšanje položaja obitelji, Vlada najavljuje subvencioniranje 20 tisuća stambenih kredita za mlade obitelji, osiguranje roditeljske naknade u visini pune plaće, produljeni rad u još 200 vrtića, reguliranje rada trgovina nedjeljom.

Pandemija koronavirusa i poremećaji koje je izazvala u lancu opskrbe u globaliziranom gospodarstvu potvrdili su nužnost samodostatnosti u proizvodnji hrane i energije radi ostvarivanja ekonomske suverenosti.

Vlada kao ciljeve stoga ističe povećanje poljoprivredne proizvodnje za 30 posto, na 22 milijarde kuna, izgradnju 20 regionalnih centara za voće i povrće, udvostručenje površina pod navodnjavanjem. U turizmu se planira nova Strategija razvoja i razvoj održivog turizma

Prepoloviti broj lokalnih dužnosnika

Vlada najavljuje kako će se, uz već smanjen broja ministarstva, prepoloviti  broj lokalnih dužnosnika, omogućiti funkcionalno povezivanje općina. Nastavit će se reforma pravosuđa, donijeti novi Ovršni zakon, nastaviti beskompromisna borba protiv korupcije.

Ustrajat će na ravnomjernom regionalnom razvoju, najavljuje ulaganje od 30 milijardi kuna u taj razvoj i nove tehnologije, pokretanje Projekta Dalmatinska zagora, Lika, Banovina i Gorski kotar vrijedan dvije milijarde kuna.

U suradnji s Gradom Zagrebom i susjednim županijama, nastavit će sanirati posljedice razornog potresa, donijeti kvalitetan zakonski okvir za obnovu uz pomoć domaćih i međunarodnih izvora financiranja. Ugroženim građanima nastavit će osiguravati dostojanstven smještaj dok im se ne obnove domovi.

Vlada poručuje da će nastaviti raditi na političkom pozicioniranju i gospodarskom jačanju Hrvatske. Promicat će se nacionalne interese, štititi dignitet Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, jačati Hrvatska vojska, kao i policija.

Ostvarivanjem strateških ciljeva – ulazak u Schengenski prostor, europodručje i OECD – učvršćivat će se nacionalni suverenitet i utjecaj Hrvatske u Europi i svijetu, ističe se u programu. Povezivat će se domovinsku i iseljenu Hrvatsku i skrbiti o položaju Hrvata u BiH i u susjednim zemljama.

Četiri izazovne godine 

Vlada je svjesna da je u iduće četiri godine, kao i cijelu Europu i svijet, čeka zahtjevno razdoblje, da osim izazova gospodarskog oporavka od zdravstvenih i društveno-ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa te obnove Zagreba i okolice, treba provesti transformaciju hrvatskog gospodarstva.

“Prioritet će Vlade biti da 22 milijarde eura osiguranih iz novog Višegodišnjeg financijskog okvira i europskog programa za oporavak Europa za nove generacije u potpunosti iskoristi tako da osigura brz oporavak gospodarstva i ulaganje u prioritetna područja definirana Programom“, doznaje se iz Banskih dvora.

AUTOR: HR-vjesnik