Izvor slike: N1 (uređenje HR-vjesnik)

U prvom tromjesečju 2009. godine hrvatski BDP pao je najviše otkad se mjeri taj pokazatelj nacionalnog gospodarstva – za 8,8 posto. Danas objavljeni podatak Državnog zavoda za statistiku o padu BDP-a za drugo tromjesečje pandemijske 2020. godine je očekivano mnogo gori – radi se o minusu od 15,1 posto u odnosu na isto tromjesečje prošle godine.

Novi hrvatski rekord u padu gospodarstva mjeri se i u usporedbi s prethodnim kvartalom, domaća ekonomija je od travnja do lipnja bila u minusu od 14,9 posto u odnosu na razdoblje od siječnja do ožujka ove godine.

Taj pad je čak i nešto gori od mračnih predviđanja domaćih makroekonomista koji su u drugom kvartalu očekivali minus od oko 13 posto. Vlada, pak, na razini cijele godine očekuje pad BDP-a od 9,4 posto, a ministar Zdravko Marić je prošlog tjedna najavio kako se u Vladi razmišlja o rezovima i kako je jedino izvjesno da se neće smanjivati – mirovine.

Moguće je da će se brojka o padu BDP-a u drugom tromjesečju ipak značajnije mijenjati sa sadašnjih 15,1 posto. Naime, DZS je u svom današnjem priopćenju istaknuo kako su se Okolnosti povezane s pandemijom bolesti COVID-19 odrazile na dostupnost te pouzdanost podataka i informacija koje se uobičajeno koriste za procjenu tromjesečnog BDP-a. “Poteškoće u mjerenju gospodarskog razvoja, osobito u uslužnim djelatnostima, mogu dovesti do potencijalno većih revizija tromjesečnog BDP-a”, kažu u Državnom zavodu za statistiku.

Podatci Eurostata iz sredine kolovoza odnose se na 20 članica EU-a. Za potpunu sliku još nedostaju informacije o BDP-u za Irsku, Grčku, Sloveniju, Estoniju, Luksemburg i Maltu.

Prema tim podacima Eurostata, veći pad BDP-a na godišnjoj razini u drugom su kvartalu ove godine zabilježile samo četiri EU članice: Španjolska, Francuska, Italija i Portugal. No, napomenimo još jednom, zasad nisu objavljene gospodarske procjene za sve države Europske unije. Osjetno veći pad imalo je i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Njemačko gospodarstvo, najjače u Europi, palo je od travnja do lipnja za 10,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, a u odnosu na lanjski drugi kvartal za 11,7 posto. Prema podacima o BDP-u najgore je, zasad, ipak prošla Španjolska. Ta je država bila u jednoj od najstrožih karantena u Europi, izvanredno stanje ukinuto je tek u drugoj polovici lipnja, nakon puna tri mjeseca.

AUTOR: HR-vjesnik