Izvor slike: Jutarnji list

Zagorac je državu oštetio za 39 milijuna kn, za to je nagrađen povlaštenom mirovinom od 9.298 kn

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), koje je dobio 24sata, svi hrvatski predsjednici dodijelili su ukupno 603 povlaštene mirovine. HZMO isprva nije želio dostaviti podatke o povlaštenim predsjedničkim mirovinama, no bio je prisiljen to učiniti nakon što im je to naložio povjerenik za informiranje.

Tako se doznalo da je Franjo Tuđman dodijelio 495 takvih mirovina, Stjepan Mesić 85, Ivo Josipović i Kolinda Grabar-Kitarović po dvije, a povlaštene predsjedničke mirovine dijelili su i vršitelji dužnosti predsjednika Vlatko Pavletić, koji je dodijelio 18 povlaštenih mirovina, i Zlatko Tomčić, koji je dodijelio dvije. Trenutno predsjedničke mirovine prima 361 osoba, njihova prosječna bruto mirovina iznosi 6313 kuna, a za njih se mjesečno iz državnog proračuna izdvaja 2,3 milijuna kuna.

Među njima je i genaral Vladimir Zagorec koji prima mirovinu u iznosu od 9.298 kuna.

To možda ne bi bilo čudno da taj isti Zagorac nije državu oštetio za 39,4 milijuna kuna a vjeruje se da država ni dan danas taj dug nije u cijelosti naplatila.

Naime, presudom u ožujku 2009. bio je osuđen na sedam godina zatvora te je državi morao vratiti 39,4 milijuna kuna protupravno stečene imovinske koristi za krađu dragulja iz sefa Ministarstva obrane kada je 2000. godine odlazio s dužnosti.

Iako mu je RH ovršila pet nekretnina te iako mu ih je sud blokirao još 2007., Zagorec je pokušavao osporiti te odluke. A sve kako ne bi u proračun uplatio 39,4 milijuna kuna, što je po pravomoćnoj presudi morao.

Svo je vrijeme primao povlaštenu mirovinu od iste te države s kojom se sudio. Država mu je u međuvremenu  blokirala čak pet nekretnina.

No, dok je ovršni postupak trajao, Zagorec se izvansudski nagodio s RH. Drugim riječima, dio od 39,4 milijuna kuna koje potražuje od Zagorca država je naplatila prodajom stanova od 124 i stana od 145,90 metara kvadratnih u Zagrebu. Koliko je novca država dobila prodajom dvaju Zagorčevih stanova, nije poznato. Iznos je zacijelo manji od onog kojeg je država tražila.

No, ostatak novca Zagorac je slobodno mogao vratiti od novca primljenog na ime povlaštene mirovine od iste te države koju je pokrao.