Izvor slike: Vrisak.info

Unatoč najavama kako je Krešo Beljak bivši, on je raznim trikovima ipak ostao na čelu najstarije hrvatske stranke.

Krešo Beljak je novi/stari predsjednik HSS-a. Tako je odlučilo 65 posto delegata Glavne izborne skupštine – objavljeno je na stranicama te stranke.

HSS-ovci su u četvrtak, naime, birali stranačko vodstvo i predsjednika između Kreše Beljaka i Željka Leinarta. Osim predsjednika stranke, Skupština je birala i šest potpredsjednika, tri birana člana Predsjedništva te članove i zamjenike članova Nadzornog odbora, Statutarnog povjerenstva i Časnog suda HSS-a.

Izborna komisija objavila je da je u izboru za predsjednika stranke sudjelovalo 610 od 965 delegata, utvrđeno je 609 važećih glasova i jedan nevažeći.

Krešo Beljak dobio je 508 glasova, a njegov protukandidat i glavni tajnik stranke Željko Lenart 101 glas.

Predsjednik HSS-a Beljak je nakon debakla na izborima rekao kako je spreman dati ostavku, no od toga je ubrzo odustao, uz obrazloženje kako “nije imao obraza odbiti ljude koji ga podržavaju”.

Stoga se ubrzo kandidirao za predsjednika stranke na izbornoj skupštini 30. srpnja, nakon što je odbor zagrebačke županijske organizacije HSS-a jednoglasno odlučio da ga ponovno kandidira za predsjednika stranke.

– Mislio sam da se neću ponovno kandidirati jer sam napravio mnogo grešaka, no nisam imao obraza odbiti ljude koji me podržavaju – objasnio je tada.

Nakon jučerašnje objave rezultata u pobjedničkom govoru rekao je: “Ovo je poruka da je HSS i dalje u problemima, ali i poruka da se moramo dobro odmoriti”, rekao je Beljak i pomalo začudio prisutne.

Dodao je da nakon odmora moraju odmah krenuti raditi. “Pred nama su lokalni izbori na kojima je HSS oduvijek bio treća stranka u Hrvatskoj”, poručio je novi/stari predsjednik Beljak.

Za kraj je dodao kako njegov protukandidat i dalje ostaje na funkciji glavnog tajnika.

Protiv ove izborne skupštine pobunilo se 14 organizacija, a i Ana Maria Petin, članica Predsjedništva HSS-a.

– Nije se dogodilo ništa neočekivano. Stranka je spala na ovakve igrokaze. Za većinu HSS-ovaca danas nije bila skupština jer farsa koja je protustatutarna, a time i njeni rezultati nemaju vrijednost – komentirala je Petin.

Bivša HSS-ovka i saborska zastupnica sa liste HDZ-a Marijana Petir istaknula je kako je Skupština HSS-a najobičnija farsa organizirana van demokratskih standarda i Statuta, kako bi Beljak i Lenart i dalje nastavili uništavati ono što je od HSS-a ostalo.

Izvor slike: Tportal

– Jedino ispravno rješenje bilo bi da se je imenovalo neutralnu osobu kao v.d. koja će pripremiti skupštinu i svima omogućiti ravnopravnu utakmicu. Logično bi bilo da se je sve nas koje je Beljak nepravedno izbacio, vratilo u stranku, no svjesni smo da sve što se događa u vrhu HSS-a nema veze niti s logikom, niti sa zdravim razumom – kazala je Petir.

Iz neslužbenih informacija doznajemo da će u narednom periodu još nekoliko organizacija i njihovih članova napustiti HSS, nezadovoljni predsjednikom Beljakom i načinom na koji se vodi ova najstarija hrvatska stranka. Ukoliko se dogodi taj scenarij stranka bi mogla potonuti na samo dno iz kojeg bi se teško mogla vratiti na političku scenu.

Prvo veliko istraživanje rejtinga stranaka nakon izbora jasno daje do znanja da je HSS na dnu i da još tone. Po anketama računaju na potporu od 1,3 posto koja bi se nakon ovih unutarstranačkih izbora mogla još istopiti.

AUTOR: HR-vjesnik