Jučer je prošlo godinu dana od strašnog potresa , u 12.19 Baniju je pogodio potres magnitude 6.2 prema Richteru. U potresu je toga dana poginulo sedmero ljudi, a tisuće su ostale bez doma.

Foto : hr-vjesnik

Veliki dio Sisačko-moslavačke županije pretvorio se u ruševine. Mnogi i dalje žive u kontejnerima i čekaju da počne obnova njihovih kuća. I dalje ne znaju kada će se vratiti u svoje domove. Kako je bilo i za očekivati većina će i ovu zimu provesti u kontejnerima jer obnova nije ni krenula.

Foto : hr-vjesnik

Banija je postala zapravo mjesto sjećanja koje je jedino aktualno kada se trebaju skupljati politički poeni i davati lažna obećanja. Tada se sa Markovog trga spusti cijela svita i projuri kroz Baniju jer se tlo svakodnevno trese ali banijsko blato nije za cipelice sa zagrebačke špice…

Foto : hr-vjesnik

No ono što je još zanimljivo u cijeloj priči je da su se mnogi građani s potresom nastradalih područja u tom trenutku za pomoć obratili tzv. agencijama koja se bave izdavanjem kratkoročnih pozajmica građanima. Tako da je njihov broj nakon potresa počeo rasti i to velikom brzinom. Odnosno postojeće Agencije krenule su s registracijom sestrinskih firmi.

Kako su se nadali novčanoj pomoći države mnogi su u tom trenutku tu opciju imali kao jedinu za privremeni opstanak neke “egzistencije”. Kako nam se svakodnevno građani obraćaju s problemom otplate uzetih pozajmica jer je pomoć države izostala. Kao posljedicu mnogi su završili na prisilnoj naplati u Fini.

Foto : hr-vjesnik

Tako ćemo navest primjer gospođe iz Gline koja je dobila pozajmicu od 2500 kuna no sada mora platiti 4500 kuna . Znači da je i platila na vrijeme svoje obveze za 2500 kuna mora platiti 3000 kuna . Zarada Agencija je 500 kuna za mjesec dana. Naravno tu ne osporavamo činjenicu da su građani bili svjesni što potpisuju.

Foto : hr-vjesnik

Ono što je bitno u cijeloj priči je to da su te Agencije van kontrole državnih institucija. Mnogi građani su ih čak i preko puta maila molili da shvate njihovu situaciju te da im omoguće obročnu otplatu.

Odgovore koje su dobivali bili su dno ljudskog šljama. Tako da jedino što se na Baniji gradi su lihvarski računi uz blagoslov države koja šuti. U sljedećem tekstu donosimo imena Agencija , njihovih vlasnika , tužne sudbine te mailove građana …

Autor : redakcija hr-vjesnik