Izvor slike: ZADARdanas.hr

Organizacija Transparency International u petak je objavila listu percepcije korupcije za 2019. na kojoj je Hrvatska pala na 63. mjesto, što je za tri mjesta niže nego prošle godine. Ovo je četvrta godina zaredom da Hrvatska stagnira ili pada na toj listi.

Ministar pravosuđa je izrazio žaljenje što je Hrvatska pala na ljestvici indeksa percepcije korupcije Transparency Internationala, no i rekao kako je riječ “isključivo o dojmu”.

“Moram izraziti žaljenje što smo opet pali na ljestvici, iako se ovdje radi isključivo o dojmu”, rekao je Bošnjaković na konferenciji za novinare nakon završetka neformalnog sastanka europskih ministara pravosuđa.

Izvor slike: Narod.hr

Ministar je kazao kako je Hrvatska u procesu pristupanja EU-u “ugradila brojne mehanizme koji jamče neovisnost pravosuđa”. 

Podsjetio je da su se mijenjali Ustav i načini imenovanja sudaca i državnih odvjetnika te kako se “potpuno eliminirala politika iz tih procesa” pa je izrazio žaljenje što takve mjere “u javnosti još nisu prepoznate”. 

“Moramo ustrajati na savjesnom i odgovornom radu, boljim rezultatima nego što ih imamo danas. Ti se rezultati iz godine u godinu popravljaju”, zaključio je Bošnjaković.