Hrvati se nakon pauze od godinu i pol zbog pandemije koronavirusa opet vraćaju na skijališta. O velikom interesu stanovnika naše zemlje za skijanjem razgovarali smo s predsjednikom Udruženja turističkih agencija Borisom Žgombom te čelnim ljudima turističkih agencija, koje napokon, kako nam kažu, imaju razloga za zadovoljstvo.

Ono što je posebno zanimljivo je da su prve rezervacije za skijanje počele već u srpnju. Tad su, kako doznajemo, i najpovoljniji ski-paketi s obzirom na to da se radi o dosta ranom bukingu. Zbog velikog interesa za stranim skijalištima cijene aranžmana, kako su nam rekli, nisu se spuštale u odnosu na 2019., odnosno pretpandemijsku godinu.

Foto: hr-vjesnik

Mogu biti mirni svi s covid-potvrtama

Svi poručuju kako razloga za brigu zbog potencijalnog zatvaranja skijališta nema te da mogu biti mirni svi koji imaju covid-potvrde, odnosno oni koji su cijepljeni, preboljeli covid ili imaju negativan test.

Ove godine na termine skijanja utjecao je i ministar obrazovanja Radovan Fuchs budući da je učenicima skratio zimske praznike na dva tjedna, pa tako škola počinje onaj tjedan kad bi Hrvati išli na tzv. hrvatski skijaški tjedan, odnosno u drugom tjednu siječnja. Zato je ove godine, kako su nam rekli u agencijama, došlo do pomicanja termina, pa su rezervacije pomaknuli na prvi tjedan siječnja, na dan iza Nove godine.

Žgomba: Upiti, interes i rezervacije su na nivou 2019.

“Nakon godine i pol dana te situacije s covid-krizom, u ovom momentu evidentno je da veliki interes Hrvata za skijanjem postoji. Hrvati imaju namjeru ići na skijanje. Ne očekuju veće probleme s covidom. Upiti, interes i same rezervacije su na nivou 2019. te očekujemo da će se tako i nastaviti i da će u ukupnosti doći do jedne dobre skijaške sezone”, rekao je Žgomba.

Foto: hr-vjesnik

Najveći interes su uvijek iste destinacije pa se, kaže, ništa ne razlikuje u odnosu na prošle godine. Tako su i dalje, dodaje, destinacije u koje naši stanovnici najradije idu Slovenija, Italija, Austrija, potom Francuska i BiH (Jahorina i Bjelašnica).

“Ski-centri nemaju potrebu snižavati cijene”

“Tim redom je najveći interes. Cijene su na razini prije covid-krize. Nije došlo ni do porasta, a u većem dijelu ski-centara nije došlo ni do smanjenja cijena. Razlog je jasan, imamo veliki interes, pa ski-centri nemaju potrebu snižavati cijene. Neki objekti, hoteli i apartmani su čak i zaustavili prodaju jer su rasprodani”, rekao nam je Žgomba.

Dodaje kako cijene ovise o lokaciji i smještaju bilo da se radi o hotelu ili apartmanu. No više o tome govorili su nam iz turističkih agencija.

Kako se kreću cijene?

Direktor jedne turističke agencije, Alojz Pavlović, uspoređujući s prošlom godinom, kad sezone nije ni bilo s obzirom na covid-krizu, kaže kako je ove godine sve uspjeh.

Foto: hr-vjesnik

“Posla ima, to nas veseli. Buking je krenuo, svi koji su cijepljeni ne bi trebali imati problema, ako imate covid-putovnicu, prolazit ćete s tim. Skijaši su spremni na to i pripremili su se s covid-potvrdama. U odnosu na prije vidi se mala zadrška, pa je nešto malo kasnije krenuo buking. Najjeftinije su cijene za BiH, odnosno Jahorinu te za Francusku. Francuzi nude ski-kartu i apartmane u paketima. Oni imaju najveće planine i ogromne apartmanske kuće sa 100 do 200 apartmana. Nude apartmane od 25 kvadrata za četveročlanu obitelj. Njihov je koncept da apartmani služe samo za prespavati dok gosti ostatak vremena provode na skijalištu i po restoranima”, rekao je Pavlović za Index.

Što se tiče cijena, navodi kako je, primjera radi, paket aranžman u Francuskoj, na skijalištu Risoul, koje je jedno od omiljenih destinacija za Hrvate, od 2. do 9.1. (kad Hrvati najviše idu) cijena od 1990 kuna po osobi za sedam noćenja i šestodnevnu ski-kartu. U nekim drugim terminima cijene u tom skijalištu za isti paket kreću od 1590 kuna.

Foto: hr-vjesnik

Koje su omiljene destinacije Hrvata?

Omiljena ski-destinacija je Austrija, pogotovo skijalište Nassfeld, i tu je cijena u hrvatskom tjednu za polupansion od 590 kuna za dan po osobi, dok za djecu idu popusti. U tu je cijenu uračunat smještaj u hotelu s polupansionom.

U susjednoj Sloveniji na Rogli se nudi smještaj u hotelu na bazi polupansiona od 380 kuna po osobi po danu.

Dodaje kako su u Italiji pripremili paket aranžman na bazi 7 polupansiona od 2950 kuna na skijalištu Passo Tonale. Isti paket na Jahorini u susjednoj BiH košta 1940 kuna.

Što se tiče skijanja u Švicarskoj, cijene za tjedan dana u apartmanu za 4 osobe kreću se oko 3800 kuna.

“Oko 50 posto skijaša je iz Zagreba i Zagrebačke županije”

Siniša Miljević, voditelj online prodaje u drugoj agenciji, za Index je rekao da su jako zadovoljni bukingom.

Foto: hr-vjesnik

“Interes je iznimno dobar, prve rezervacije su nam krenule već krajem srpnja. To nam čak i nije bilo iznenađenje jer su tad akcije i najniže cijene ski-aranžmana. Oni koji najviše vole uštede, rezerviraju skijanje najkasnije do kraja rujna, tad ljudi izaberu što žele i usto financijski dobro prođu. Ove godine smo stvarno krenuli, slažemo lijepu priču”, rekao je Miljević za Index.

Na pitanje tko najviše iz Hrvatske odlazi na skijanje rekao je da od ukupnog broja skijaša, njih 50 posto je iz Zagreba i Zagrebačke županije, dok se ostalih 50 posto odnosi na ostale, prvenstveno stanovnike Istre i Dalmacije.

Što se tiče cijena, one se razlikuju po terminima, destinaciji, vrsti smještaja i broju dana.

Povoljnije cijene su, kaže nam, one za otvaranje ski-sezone u prosincu. Ujedno je, dodaje, riječ o kraćim paketima od tri do četiri dana.

“Na otvaranje ski-sezone naši najviše vole otići na popularno talijansko skijalište Kronplatz gdje četiri noćenja s uključenim ski-passom stoje 245 eura. Ove godine je veliki interes za otvaranje sezone u Les Orresu u Francuskoj gdje 7 noćenja u apartmanu i ski-pass stoje 128 eura po osobi. Super nam ide i buking za Jahorinu, 3 noćenja plus ski-karta stoje 67 eura početkom prosinca”, rekao nam je Miljević.

Na termine skijanja utjecali skraćeni praznici

Foto: hr-vjesnik

Drugi termin kad Hrvati najviše odlaze na skijanje je tzv. hrvatski tjedan, odmah nakon Nove godine.

“Taj termin je skuplji. Naši su obično išli drugi tjedan u siječnju na skijanje, tad je bio udarni termin. Kako ove godine školski praznici završavaju tjedan dana ranije tako se i pomaknuo termin odlaska na skijanje na prvi tjedan siječnja. Neki paketi besplatno nude smještaj za djecu do 8 godina, neki nude besplatnu školu skijanja. Što se tiče cijena u tom terminu, apartman za četveročlanu obitelj za 7 dana u talijanskoj Folgariji košta 1362 eura. Kreisberg u Austriji ima cijenu apartmana od 1552 eura za četveročlanu obitelj također 7 dana s uračunatom školom skijanja. U Francuskoj je isti takav aranžman 1180 eura, nude i popuste na ski-pass”, kazao nam je na kraju Miljević.

Autor: M.M.