Izvor slike: Dnevnik.hr (screenshot)

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) smatra da je dolaskom u sabor novoizabranog zastupnika Darija Hrebaka, iako mu je određena obavezna mjera samoizolacije, u pitanje dovedena jednakopravnost zdravstvene zaštite za sve građane, što je zajamčeno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Bjelovarski gradonačelnik i saborski zastupnik Dario Hrebak testirao se na koronavirus, nalaz je bio negativan i on je u srijedu sudjelovao na konstituirajućoj sjednici sabora. 

Podsjetimo, svi koji su prošli petak bili na Sjednici Gradskog vijeća Grada Bjelovara morali su u samoizolaciju na 14 dana, i to nakon što je otkriveno da je tamo bila osoba zaražena koronavirusom.

Portal Klikni tada je otkrio kako je riječ o predsjedniku Sportske zajednice Grada Željku Maletiću koji ima koronavirus. Najprije je bila donesena odluka da u izolaciju idu prva tri reda sa sjednice, ali su epidemiolozi ipak donijeli odluku da u samoizolaciju moraju svi koji su bili na sjednici, uključujući i novinare.

Izvor slike: Net.hr

To je značilo da je u samoizolaciju morao i gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, koji je saborski zastupnik u koalicijskoj većini Andreja Plenkovića.

Hrebak je u međuvremenu zatražio i mišljenje glavnog hrvatskog epidemiologa dr. Krunoslava Capaka u vezi njegovog slučaja, a ovaj mu je odgovorio sljedeće:

Izvor slike: Danica.hr

Gradonačelnik Bjelovara i saborski zastupnik Dario Hrebak stoga je ipak došao na sjednicu Sabora na kojoj se raspravljalo o povjerenju novoj Vladi.

S tim Hrebakovim slučajem Hrvatska udruga bolničkih liječnika je zgrožena te su poslali priopćenje.

HUBOL pojašnjava da je nadležna epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo zastupniku Hrebaku odredila obaveznu mjeru samoizolacije jer je sudjelovao na sjednici Gradskog vijeća kojoj je nazočila osoba pozitivna na SARS-CoV-2. Potom, kako ističu, Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak, u suprotnosti s navedenim uputama, Darija Hrebaka unatoč mjeri samoizolacije upućuje na testiranje te mu nakon toga prepušta da samostalno odluči hoće li biti u samoizolaciji.

Time je, tvrde u HUBOL-u, stavljena u pitanje jednakopravnost zdravstvene zaštite za sve hrvatske građane što je zajamčeno  Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

“Možda je na takav nalaz utjecala činjenica da je gospodin Dario Hrebak zastupnik iznimno potreban u Hrvatskom saboru ovih dana radi sudjelovanja u glasovanju o pružanju podrške novoj Vladi RH?  Nažalost, jedini zaključak koji se može donijeti u ovom slučaju je da pravila nisu ista za sve i da se iznimno mogu mijenjati ovisno o položaju i moći”, napominju iz HUBOL-a.

Ističu da se ta udruga od svojeg osnivanja bori da odluke u zdravstvu budu neovisne, jasne i temeljene na pridržavanju smjernica. Iznimke od spomenutih osnovnih pravila dovode do neuređenosti sustava i nepovjerenja onih koji u sustavu rade i onih o kojima sustav skrbi, upozoravaju iz HUBOL-a.

AUTOR: Redakcijski tekst