HND-ova peticija za novu istragu Matijanićeve smrti prešla 3000 potpisa

Hrvatsko novinarsko društvo pokrenulo je peticiju kojom traži da novo, nezavisno povjerenstvo provede izvide i utvrdi postoje li propusti u radu medicinskih djelatnika i njihovih nadređenih u slučaju smrti Indexovog novinara Vladimira Matijanića, a zatražilo je i smjenu ministra zdravstva Vilija Beroša.

Peticiju je od jučer potpisalo više od 3000 ljudi.

>> Peticiju možete potpisati OVDJE

“Tražimo smjenu ministra zdravstva zbog skandaloznog, sramotnog i neprihvatljivog ponašanja u ovom slučaju, ali i zbog rada i rezultata povjerenstva koje je istraživalo okolnosti smrti kolege Vladimira Matijanića”, stoji u priopćenju Hrvatskog novinarskog društva (HND).

“Javnost i stručnjaci izrazili su neslaganje s izvidima koje je obavilo povjerenstvo Ministarstva zdravstva, a koje je utvrdilo kako nisu pronađeni nikakvi značajniji propusti. Nakon toga se pojavila sumnja da su članovi tog povjerenstva u direktnom sukobu interesa i da nisu ni smjeli biti dio te komisije jer već rade za Ministarstvo zdravstva čije bi eventualne propuste sada ovdje trebali utvrđivati i ispitivati”, navode u priopćenju.

Traže neovisnu istragu i smjenu Beroša

“Apeliramo na premijera da se provede temeljita, ali ova put neovisna istraga u kojoj se neće samo ‘gledati dokumentacija’ i podmetati laži, nego će se ispitati živi svjedoci i sve strane ove priče. Nevjerojatno je da nitko ne želi prihvatiti odgovornost za smrt kolege Matijanića, za kojeg je činjenično utvrđeno da, u četiri dana, ne samo da nije dobio adekvatnu medicinsku skrb, nego nije dobio niti zdravstveni pregled”, poručili su iz HND-a.

Naime, stručno povjerenstvo resornog ministarstva izvijestilo je 24. kolovoza kako u slučaju Matijanića, koji je umro 5. kolovoza, nije bilo stručnih propusta. Tvrdili su da je njegova smrt bila posljedica nepredvidivog, odnosno brzonapredujućeg tijeka upalne bolesti srčanog mišića i plućnih promjena kao komplikacija osnovne bolesti koronavirusa.

Autor : redakcija hr-vjesnik