Učesnici su željeli poslati poruku da Cetinje nije mjesto za ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve.

Na Cetinju je održan protest zbog najavljenog ustoličenja Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog.

Na Cetinju su se okupile hiljade građana, kojih je prema nezvaničnim podacima policije bilo oko 12.500, a među njima je bio i mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Okupljeni su nosili transparente s porukama “Lovćen neće pasti”, “Crnogorska crkva u Cetinjskom manastiru”, “Odustanite, ne brukajte se”, “Tri put ura za izdajnike” i drugim.

Ispred spomenika Vila postavljena je bina, a prisutan je bio veliki broj policajaca.

Kako piše portal cdm.me, cilj protesta kod Lovćenske vile je bio poslati građansku poruku o tome da Cetinje nije mjesto za ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve, najavljenog za 5. septembar.

‘Gandijevska’ odbrana Cetinja

Grupa građana Cetinja je u pozivu na okupljanje poručila da je cilj okupljanja „poziv da odustanu od namjere da podanika anticrnogorske politike ustoliče na prijestolu Sv. Petra“.

„Mi to svetogrđe nećemo dozvoliti, ma koju cijenu platili“, poručili su.

„Cetinje nije postalo gnijezdo slobode čekajući da okupatori i domaći izdajnici odstupe, no, srčano braneći ideale koji su Crnu Goru održali kroz vijekove“, dodali su.

Peđa Vušurović, nekadašnji predsjednik mladih Liberalnog saveza kazao je da je poruka Prijestonice danas poruka mira.

Danas se, kaže Vušurović za RTCG, na Cetinju ne održava protest već, kako je kazao, jedno sabranje upozorenja i molbe da svi stavimo prst na čelo, da znamo koje su najveće svetinje u Crnoj Gori. A to su, kaže, građanska Crna Gora, mir u njoj i suživot svih vjera i naroda.

“Da se dogovorimo. Nama starije, njima (SPC) ljepše. Ostavite se Cetinjskog manastira. Mi smo samo svoji na svome”, rekao je Vušurović.

Istakao je da je da ovim skupom počinje 15 Gandijevskih dana odbrane Cetinja, te da su građani izloženi diskriminaciji i propagandnom ratu čiji su centri u Srbiji i Moskvi.

Navodi se da druge domovine do Crne Gore nemaju i da neće dozvoliti utapanje u “srpski svet”.

Ograda oko manastira

Jutros je oko Cetinjskog manastira postavljena ograda, a u krug manastira ušlo je više policijskih vozila.

Američka ambasada upozorila je državljane SAD-a da izbjegavaju područje demonstracija i da prate lokalne medije.

Tenzije u povodu ustoličenja prvog čovjeka SPC-a traju već sedmicama.

Dnevnik Vijesti je subotu objavio da postoji bojazan da će se jedan dio policajaca unutar crnogorske Uprave policije prikloniti prosvjednicima i na taj način prihvatiti poziv bivšeg prvog čovjeka crnogorske policije Veselina Veljovića, koji trenutno obavlja funkciju savjetnika za sigurnost crnogorskog predsjednika Mile Đukanovića, a koji je u autorskom tekstu pozvao policijske službenike da odbiju naređenja koja su suprotna crnogorskom Ustavu.

Policija: Imajte povjerenja u naš rad

U odgovoru na takve tvrdnje iz crnogorskog Ministarstva unutarnjih poslova poručili su da će crnogorska policija braniti Ustav i zakone, te su apelirali na građane da imaju povjerenje u njihov rad.

“Građanke i građani, imajte povjerenje u naš rad! Čuvajmo jedni druge! Čuvajmo Crnu Goru”, poručili su iz crnogorskog MUP-a.

U crnogorskoj vladi koja je izabrana početkom decembra 2020. godine, većina ministara bliska je SPC-u, na čiji je prijedlog Zdravko Krivokapić izabran za premijera.

Foto: hr-vjesnik
Mi to svetogrđe nećemo dozvoliti, ma koju cijenu platili, poručeno je u pozivu na protest

Novu vlast je poslije tri decenije u opoziciju poslala Demokratsku partiju socijalista Mile Đukanovića.

Autor: M.M.