Stanovnici Gornjeg Kosinja, Mlakve i dijela Bakovca imaju dvije godine za iseljenje, jer će 2024. njihove kuće prekriti akumulacijsko jezero.

Dok iz HEP-a koji vodi projekt na području Kosinja tvrde da su sve dogovorili, mještani tvrde da im se nitko nije obratio.

Ni nakon pola stoljeća rasprava i najava ovaj projekt kojim se planira potapanje triju sela još nema epilog.

Foto: hr-vjesnik

Mještani tvrde da ih nitko nije kontaktirao

”Nitko nije došao već godinama tu, da održe sastanak, da vidimo što je s nama Kosinjanima”, rekao je mještanin Ivan Klobučar.

Josip je u ovom selu zasnovao obitelj i ne želi ga napustiti. Ljuti ga, kaže, što o svojoj sudbini čita uglavnom iz novina.

”Nitko nikad nije napravio sastanak s nama, pogotovo otkad je doneseno da je od strateškog interesa. Mi životom branimo’’, rekao je mještanin Josip Pintar.

Foto: hr-vjesnik

Iz HEP-a, koji vodi projekt izgradnje hidroelektrane, uvjeravaju da su sa stanovnicima Gornjeg Kosinja, Mlakve i dijela Bakovca iseljavanje, za koje imaju dvije godine, dogovorili.

Tvrde da je riječ maksimalno o 150 ljudi, koji su anketirani tijekom izrade studije utjecaja na okoliš, a s njima je uspostavljen i kontakt u aktualnom postupku pripreme rješavanja imovinskopravnih odnosa odnosno obeštećenja stanovništva. Tom se pitanju pristupilo maksimalno obazrivo, a povratne su informacije većinom pozitivne. HEP nastoji otkupiti nekretnine prvenstveno sporazumno.

Za one koji nemaju kamo, grade stambenu zgradu u Perušiću. Ali, kako doznaje RTL, samo uz korištenje do smrti.

Odbačena tužba Zelene akcije

Projekt izgradnje hidroenergetskog sustava Kosinj, odnosno Senj 2, vlada je ljetos označila strateškim investicijskim projektom, na što su iz Udruge Zelena akcija reagirali tužbom.

”Ekspresno smo dobili odgovor koji nije nešto novo baš za Upravni sud. Jer ne želi ispitivati odluke vlade jednostavno. Znači, odbačena nam je tužba”, kazala je Željka Leljak Gracin, voditeljica Programa prava okoliša.

Hidroelektrana bi strujom trebala opskrbiti 70 tisuća kućanstava. Zato ju je vlada označila kao strateški projekt.

Foto: hr-vjesnik

Svećenik: Mještani su potpisali peticiju protiv potapanja crkve

Mještani Gornjeg Kosinju protive se izgradnji akumulacije i potapanju crkve, kaže lokalni svećenik.

”Mještani su svojim potpisima pokazali da su oni većinom protiv toga. Imamo minimalno 450 potpisa, možda sada i više”, rekao je vlč. Pero Jurčević, župnik u Gornjem i Donjem Kosinju. 

”Ne znam po kojoj logici bi se crkva iz 1692. godine smjela potopiti. To je problem Ministarstva kulture koje se ne oglašava. Vršena su i arheološka nalazišta i bila je još starija crkva ispod sv. Jeronima. Još 60 spomenika kulture, od kojih su neka i pravoslavna”, napomenuo je župnik

Foto: hr-vjesnik

Autor: M.M.