Izvor slike: RTL

Učenici osnovne škole iz Kostrene za Svetoga Nikolu su dobili nagrađivanu knjigu Dječak u haljini televizijskog komičara BBC-ja Davida Walliamsa, a koja ima i svoju filmsku verziju i mjuzikl. HDZ-ov Tomislav Matić ovakav izbor lektire na račun kostrenskog proračuna drži skandaloznim.

“Odmah ću jasno reći, kako mi se ne bi imputirala homofobija ili netrpeljivost: ova je knjiga sasvim legitimna i ne živimo u srednjem vijeku da zabranjujemo knjige. Tko to voli i podržava, neka slobodno čita svojoj djeci, ali je apsolutno neprihvatljivo da se to nameće kao poželjno ponašanje kroz financiranje iz općinskog proračuna i nametanje takve ideologije desetogodišnjacima”, kazao je Matić, piše Novi list.

“Dijete mi je došlo doma s tom knjigom i bio sam frapiran da Općina našim novcem propagira ovakvo ponašanje. To predstavlja kršenje Ustava, UN-ove konvencije o pravima djeteta, deklaracije o ljudskim pravima te Povelju o temeljnim pravima EU-a. Kroz praksu Europskog suda potvrđeno je da država ne može i ne smije odgajati djecu protivno volji njihovih roditelja, što ste si vi u ovom slučaju uzeli za pravo”, kazao je Matić ističući kako očekuje javnu ispriku za takav dar. Želi doznati ime osobe koja je odlučila da se takva knjiga nađe u rukama njegovog djeteta te koje će sankcije biti poduzete protiv nje.

“Nemam saznanja o knjizi, prvi put čujem, no postupak nabavke za Svetog Nikolu proveden je kao i svake godine. Ne bih se složio s vama da su to zlouporabljena nekakva prava jer da je protivna bilo čemu, ne bi se mogla nabaviti. O sadržaju knjige možemo raspravljati, vidjet ću o čemu se radi i zasad nemam saznanja da bih vam nešto mogao reći”, odgovorio je načelnik Dražen Vranić za Novi list.

Tomislava Matića javnost poznaje kao bivšeg predsjednika HDZ-a Kostrene i direktora lokalnog komunalnog društva. Prije dvije godine je službenim vozilom izazvao prometnu nesreću u kojoj su lakše ozlijeđene dvije osobe i uništen automobil kostrenskog komunalca.

Prema navodima suputnika, Matić se udaljio s mjesta nesreće i nije im pružio pomoć. Kasnije je tvrdio da nikad nije pobjegao, ali je ubrzo svejedno otišao s mjesta direktora KD-a Kostrena i čela lokalnog HDZ-a. No u toj stranci ostao je potpredsjednik sve do nedavnih unutarstranačkih izbora.

U javnosti se njegovo ime spominjalo i nekoliko godina ranije, kad je u izvješću revizije utvrđeno da je kao direktor komunalnog društva pozajmice isplaćivao i samom sebi.

AUTOR: Index.hr