Župan vukovarsko-srijemski i predsjednik tamošnje županijske organizacije HDZ-a, 52-godišnji Damir Dekanić, sudjelovao je u prometnoj nesreći koja se dogodila u nedjelju na cesti između Andrijaševaca i Cerne. PU vukovarsko-srijemska je kasnije objavila da je automobil vozio 37-godišnjak, dok je Dekanić, kojem je izmjereno 1.44 promila, bio suvozač.

Foto : Screenshot

Portal Telegram sada je objavio identitet vozača. Radi se o Krešimiru Bičaniću, rođaku HDZ-ovog župana koji je u vrijeme dok je Dekanić bio načelnik Općine Andrijaševci, radio kao komunalni redar. 8. studenoga 2015. Bičanić je počinio teško kazneno djelo nakon kojeg je uhićen i osuđen za kazneno djelo protiv života i tijela.

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru 9. studenoga 2015. teretilo je Bičanića za kazneno djelo protiv života i tijela – pokušaj ubojstva, pa mu je određen istražni zatvor u mogućem trajanju od mjesec dana, ali je u rješenju Županijskog suda u Vukovaru stajalo i kako Bičanić može biti pušten da se brani sa slobode uz plaćanje jamčevine od 100.000 kuna.

100.000 kuna u kešu

U istom je rješenju pisalo kako je Bičanić bez imovine, a Telegram iz presude saznaje da je kao komunalni redar imao plaću od 3500 kuna, no ipak, već 16. studenoga 2015. izvjesni Vladimir Čop iz susjednog sela Andrijaševci (mjesta u kojem je općinski načelnik Dekanić) uplatit će jamčevinu pa će Bičanić izaći na slobodu.

“Dekanić se silno potrudio da svog rođaka Bičanića izvuče iz zatvora. Bio je HDZ-ov načelnik općine, radio je na rukovodećem mjestu u državnim Hrvatskim šumama i imao je dobru poziciju u stranci. Epizodu s rođakom valjalo je umanjiti što je moguće više, kako ne bi škodio Dekanićevim političkim ambicijama”, kaže Telegramov sugovornik.

Telegramov novinar imao je uvid u sudski spis sa svim dokumentima sadržanim u tri toma. Bičanić je, priznao je na sudu, rano ujutro na parkiralištu blizu kafića u Andrijaševcima, 8. studenoga 2015. nožem ubo Ivana Luketića (danas 32-godišnjaka) nakon prepirke koja je prerasla u fizički obračun. Luketić je završio u Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima, gdje je na odjelu Opće kirurgije i traumatologije podvrgnut hitnom operativnom zahvatu.

Lovački nož na preklop, kojim je Bičanić ubo Luketića, pronađen je u ladici ispred suvozačevog sjedala automobila Daewoo Matiz, u Bičanićevu vlasništvu. I Bičanić i Luketić u vrijeme fizičkog sukoba bili su alkoholizirani: prvi je imao 0.25, a drugi 2.41 promil.

Osuđen na rad za opće dobro

Suđenje na Županijskom sudu u Vukovaru počelo je 9. siječnja 2018., a sudskom vijeću predsjedao je sudac Goran Miličević. Na posljednjem, petom ročištu, 17. prosinca 2019. kada je izrečena i presuda, županijski državni odvjetnik u Vukovaru izmijenit će optužnicu: Bičanića se više nije sumnjičilo za kazneno djelo protiv života i tijela – pokušaj ubojstva (članak 110. Kaznenog zakona), već za djelo nanošenja teških tjelesnih ozljeda (članak 118. KZ-a), za što je zapriječena zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Sudac Miličević će Bičanića osuditi na godinu dana zatvora, ali tako da će ta kazna biti zamijenjena radom za opće dobro, pa se jedan dan zatvora zamjenjuje za dva sata rada. Tako je Bičanić za opće dobro morao raditi 730 sati.

Na presudu se nitko nije žalio pa je postala pravomoćna 12. veljače 2020. godine.

Autor : redakcija hr-vjesnik