Nastavlja se trakavica oko slučaja u Zadru, gdje gradski SDP-ovac Jure Zubčić tvrdi da vršitelj dužnosti ravnatelja Učeničkog doma Stipica Radoš laže kada kaže da su se uplate za karantenski smještaj vršile na njegov račun, kako bi se pomoglo strancima koji su uplaćivali iz inozemstva.

Podsjetimo, Zubčić je u srijedu na Facebooku objavio status u kojem je napisao da je Radoš, inače član HDZ-a, slao svoj privatni bankovni račun u svrhu naplate karantenskog smještaja. Objavio je i audiosnimku na kojoj se čuje da Radoš govori jednom muškarcu da novac za karantenski smještaj uplati na njegov račun pod Radoševim imenom.

Zubčić je danas objavio novi status. Prenosimo ga u cijelosti.

“Ravnatelj mora biti smijenjen”

“Malo sam i sebi dosadan, ali moram biti jer ravnatelj mora biti smijenjen. Pa hajdemo razmontirati i njegovo očitovanje pred Domskim odborom, a kojim je otvorio i neka nova pitanja. Njegovo očitovanje je u slikama u prilogu.

Krenimo:

1. Ravnatelj tvrdi da mu nikad nije dostavljena odluka prema kojoj se određuje Srednjoškolski đački dom kao lokacija na kojoj će se izvršavati mjera izolacije za turiste pozitivne na covid-19, a koji nemaju gdje izvršiti mjeru izolacije. Time direktno proziva načelnika Stožera dožupana Vickovića. Očekujemo očitovanje dožupana o tome kad i kako je Stožer odlučio da đački dom bude “karantenski” smještaj? Gdje je ta odluka?

2. Ravnatelj također tvrdi da je bila loša koordinacija nadležnih službi za smještanje covid-19 pozitivnih turista? Kojih službi? Stožera? Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije? Ako te službe ne rade kvalitetno, potencijalno mogu ugroziti zdravlje građana te je ravnatelj to dužan objasniti?

3. E sad idemo na zanimljive detalje. U očitovanju ravnatelj Radoš tvrdi da je izdano 7 računa. Znači li to da je mjera izolacije na adresi đačkog doma određena za 7 stranih turista? To je dosta zanimljivo jer ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Škrgatić već dva dana ne odgovara na upit o izrečenim mjerama izolacije na adresi đačkog doma. Taj podatak mora imati jer su o tome dužni obavijestiti i nadležnu policijsku postaju. Štite li se međusobno ravnatelji javnih ustanova? Zašto ravnatelj Škrgatić skriva taj podatak?

4. Ako je Stipica Radoš imao oko 1600 eura na svom računu od uplate za karantenski smještaj, a naplaćena su tri računa, nameću se nova pitanja. 1600 eura je oko 11.800 kuna. Ako taj iznos podijelimo s 245, koliko iznosi jedan dan, dolazimo do iznosa od 48.16. To bi bio okvirno broj dana koji je naplaćen na njegov privatan račun. Ako pak taj iznos podijelimo s 3, jer je toliko računa naplaćeno, dolazimo do broja 16. Dakle, prema njegovim tvrdnjama, ta tri covid-pozitivna turista svaka su bila po 16 dana u izolaciji. Problem je samo što izolacija ne traje 16 dana. Dakle, netko opet laže.

5. Najvažnije na kraju. Imamo priznanje ravnatelja da je novac primio na svoj račun, i on je i dalje ravnatelj? Gdje mi to živimo? Nevjerojatno je da netko javnu uslugu naplati na svoj račun i ne da ostavku na mjesto ravnatelja. Ostavka! Odmah! Odustati od razmontiravanja njegovih laži neću. I neću odustati dok ne bude smijenjen. Ostavka, jer sve drugo je gadljivo i mučno za gledati!” napisao je Zubčić.

U vezi cijelog tog slučaja poslali smo upit Zadarskoj županiji.

“Poštovani, nastavno na vaš upit dostavljamo vam očitovanje Zadarske županije i zapisnik s jučerašnje sjednice Domskog odbora Srednjoškolskog đačkog doma Zadar. Zadarska županija oštro osuđuje bilo kakav oblik nezakonitog postupanja te je župan Longin odmah po primitku informacije oko mogućih nepravilnosti u Srednjoškolskom đačkom domu Zadar zatražio hitnu sjednicu Domskog odbora.

Svakako je riječ o velikom propustu ravnatelja Doma i očekujemo od Domskog odbora, u kojem Županija ima tri predstavnika od njih ukupno sedam, da utvrdi sve činjenice kako je do toga došlo. O eventualnoj prekršajnoj ili kaznenoj odgovornosti ravnatelja će odlučivati istražna tijela. Županija će ujedno, kao osnivač ustanove, putem svoje Službe za unutarnju reviziju izvršiti kompletnu reviziju financijskog poslovanja ustanove u posljednjih nekoliko godina”, odgovorili su nam iz Zadarske županije.

Autor: M.M.