HDZ-ov direktor htio prebaciti gotovo pola milijarde kuna u Švicarsku?

Uhićen je Damir Škugor, direktor u Ini koji je, kako vjeruju istražitelji, omogućio prodaju plina Josipu Šurjaku i Goranu Husiću ispod cijene da bi ga oni potom preprodali višestruko skuplje, čime je nastala šteta koja se vrti oko čak milijardu kuna. Golema pljačka otkrivena je tako što je na bankovnom računu njegovog oca Dane Škugora, umirovljenika koji uzgaja masline, pronađeno blizu 480 milijuna kuna. 

Jutarnji list piše da su otac i sin Škugor namjeravali ta sredstva prebaciti u Švicarsku. Istražitelji su to navodno otkrili primjenjujući tzv. posebne mjere tajnog praćenja i prisluškivanja osumnjičenih osoba te su tako zabilježili razgovore i događaje koji idu prilog njihovim sumnjama.

Sredinom srpnja ove godine, dakle prije nešto više od mjesec dana, Damir Škugor je uhvaćen dok je od jedne osobe tražio savjete tehničke prirode o tome kako otvoriti račun i transferirati novac u UBS banku u Švicarsku. Nakon tog razgovora Škugor je kupio povratnu kartu za Zürich za sebe i svog oca, u koji su otputovali 21. srpnja.

Šef Ureda za sprječavanje pranja novca: Da su to pokušali, mi bismo reagirali na isti način

Predstojnik Ureda za sprječavanje pranja novca Ante Biluš za HRT je rekao da su im se banke javljale kroz jedan određeni vremenski period ovisno o tome kakav je bio modalitet obavljanja transakcija pojedinih predmetnih osoba u pojedinim bankama. Pitali su ga i je li bilo naznaka da osumnjičeni planiraju novac iznijeti iz zemlje. Odgovorio je da ne bi ulazio u takve detalje.

“Ono što mogu reći je da bi se na takve pokušaje reagiralo na način na koji se sada reagiralo”, rekao je Biluš. 

Više banaka je izvijestilo Ured o sumnjivim transakcijama, rekao je Biluš dodavši kako ne postoji limit za sumnjive transakcije – može to biti 20 tisuća kuna ili 10 milijuna kuna. Naglasio je i da ovaj slučaj nije trajao toliko dugo i koji je osim aktivnosti Ureda tražio i postupanje tijela kaznenog progona.

“Ono što ja mogu reći je da se to relativno brzo izanaliziralo i izrealiziralo”, kaže Biluš.

“Novac je cijelo vrijeme bio pod kontrolom”

Kada njihov Ured dobije dojavu na raspolaganju su mu određene mogućnosti i alati.

“Mi imamo mogućnost pribaviti sve podatke iz naših internih baza o svim povijesnim, ranijim transakcijama i eventualnoj povezanosti tih osoba koje su predmet prijave s nekim ranijim prijavama, nekim drugim osobama, pristupamo određenim podacima nadležnih državnih tijela koji su nam bitni za otkrivanje i povezivanje tog slučaja i, ono što je izrazito bitno pogotovo u ovakvim slučajevima, koordiniramo svoje daljnje aktivnosti s drugim tijelima iz sustava”, objasnio je Biluš.

Ured je pratio novac na spornim računima.

“Transakcije su se događale, prebacivale su se preko računa, ali ono što je ovdje bitno napomenuti je da je, sukladno ovlasti koju Ured ima, a to je nalog za stalno praćenje, taj je novac cijelo vrijeme bio pod kontrolom, monitoringom”, ističe Biluš.

Autor : redakcija hr-vjesnik