Izvor slike: Tportal (screenshot)

Hrvatski premijer i predsjednik Doma naroda Parlamenta BiH položili su u petak temeljni kamen za buduću tvornicu Podravke kod Mostara koja bi trebala prerađivati voće i povrće koje se tamo već nekoliko godina uzgaja uz potporu te vodeće hrvatske kompanije.

Andrej Plenković je postavio kapsulu u temeljni kamen buduće tvornice Podravke u Mostaru, te je pohvalio ovu investiciju.

‘Ovo je sjajan projekt koji će okupiti brojne poljoprivrednike te braniteljske zadruge koje će se uključiti u ovu proizvodnju u interesu vlastitih obitelji i zajednice’, istaknuo je hrvatski premijer.

Dragan Čović istaknuo je na ceremoniji kako je Podravka pokrenula testno razdoblje uzgoja rajčice na području Mostarskog blata, Ljubuškog, Ravnog i Čapljine.

‘Ovo je važan projekt i nova budućnost za mlađe ljude kako bi Hrvati ostali svoji na svome’, dodao je Čović.

Direktor Podravke Marin Pucar istaknuo je kako je ove godine posađeno 1,2 milijuna stabljika rajčice na području Mostarskog blata.

‘Očekujemo da ćemo sljedeće godine proizvesti 10.000 tona rajčice koje Podravka izvozi u preko 60 zemalja svijeta. Na taj način ćemo osigurati prihode ljudima ovdje i zaposlenost te ostanak’, istaknuo je direktor Podravke.

Dodao je kako je važno bilo okupiti branitelje iz zadruga i poljoprivrednike za koje očekuje da će biti ‘ključni čimbenik razvoja ovoga kraja’.

Da se ne lažemo, izgradnja Podravkine tvornice za preradu rajčice u Hercegovini je politička odluka koju je potaknuo bivši ministar državne imovine Goran Marić, Hercegovac koji je najzaslužniji što je Pucar danas na čelu Podravke.

Podravka će, dakle, tvornicu graditi jer joj je to naložila politika, odnosno HDZ.

Tako to funkcionira u Hrvatskoj jer ista ta politika ima jasne političke ciljeve i interese da pokaže Hrvatima u drugoj domovini da Republika Hrvatska i HDZ skrbi o njima.

Da je do kraja privatizirana, Podravka nikad ne bi gradila tvornicu za preradu povrća u BiH jer to nema previše tržišnog smisla.

Izgradnja Podravkine tvornice za preradu rajčice u Hercegovini uzbudila je duhove u Podravini i Koprivnici jer istodobno dok su se sadila pokusna polja rajčice kod Mostara i pripremalo gradilište za novu tvornicu u Kruševu, na cesti prema Međugorju, Podravkina uprava obavljala je posljednje pripreme za selidbu pekmezare iz Koprivnice u Varaždin.

Pucarova uprava to je opravdala činjenicom da je varaždinska tvornica moderna i s velikim kapacitetima, a koprivnička mala i tehnološki zaostala. Čisti ekonomski interesi, dakle. To što je pekmezara simbol Koprivnice i Podravke jer je ta kompanija nastala upravo iz tog pogona za Pucara i ekipu nije važno.

Ipak, kako se čini, Pekmezara još nije preseljena, premda je to trebalo biti odrađeno do kraja prošle godine. Navodno je problem pekmez kuhati pod istim krovom pod kojim se ukuhava ajvar. Je li to doista tako, teško je zaključiti. No, trenutno nismo sigurni da će HDZ u suradnji s Pucarom i njegovom ekipom biti toliko hrabar da ustraje na odluci o selidbi pekmezare iz Koprivnice. Bilo bi to previše i za do bola strpljive i mirne Podravce.

Koprivnica je jaka utvrda SDP-a te Plenkoviću i HDZ-u nikako u korist ne bi išlo preseljenje pekmezare u Varaždin, jer rejting stranke pada, a visoki dužnosnici iz njihovih redova ozbiljno su načeti raznim aferama koje pročešljava DORH i USKOK.

AUTOR: Redakcijski tekst