Harald Kopitz, ubojica troje djece, ubio se u Lepoglavi

Oko 17 sati Harald Kopitz u kaznionici u Lepoglavi počinio je samoubojstvo, potvrdilo je Ministarstvo pravosuđa. Podsjetimo, Harald Kopitz u lipnju je nepravomoćno osuđen na 50 godina zatvora zbog ubojstva svoje troje djece. 

“U Kaznionici u Lepoglavi u utorak, 25. listopada, u poslijepodnevnim satima zatvorenik H.K. počinio je samoubojstvo. Službenici Kaznionice u Lepoglavi pozvali su Hitnu medicinsku pomoć te je zatvorenik preminuo u vozilu. U ovom trenutku okolnosti navedenog događaja se još uvijek utvrđuju. 

Kaznionica u Lepoglavi o svemu je obavijestila nadležna tijela. Uprava za zatvorski sustav i probaciju provest će izvanredni stručni nadzor, a o utvrđenim okolnostima javnost će pravovremeno biti obaviještena”, objavilo je Ministarstvo pravosuđa.

Suđenje je bilo zatvoreno za javnost. Odluku da suđenje Kopitzu ne bude javno sutkinja Iva Gradiški Lovreček donijela je uz suglasnost optuženog, njegove obrane i tužiteljstva radi zaštite dostojanstva pokojne djece i njihove majke. Kopitz je prethodno na sud doveden iz zatvora s lisicama na rukama, a sudnica je ispražnjena prije nego što se izjasnio o krivnji.

Stavio 30 tableta u kakao

Bio je optužen za tri kaznena djela teškog ubojstva, za što mu je prijetila kazna i do 50 godina zatvora. Izricanje presude ranije je bilo najavljeno za petak.

Tužiteljstvo Kopitza tereti da je 24. rujna 2021. oko 22 sata u stanu u zagrebačkom naselju Mlinovi, gdje je boravio sa svoje troje djece, od kojih je dvoje imalo sedam i jedno četiri godine, “s unaprijed stvorenom namjerom da ih ubije iskoristio povjerenje djece prema njemu kao ocu i počinio navedena kaznena djela”.

Istražitelji su, podsjetimo, prvo vjerovali da je Kopitz djecu ugušio, ali naknadno je utvrđeno da je prvo djecu omamio tabletama, a potom ih ugušio. Prvo je djecu otuširao, a potom stavio 30 tableta lijeka Diazepam u topli kakao, koji su djeca popila.

Mediji su pisali da je Kopitz živio i radio u Zagrebu, gdje je imao svoje tvrtke, te da je radio za više velikih kompanija kao financijski konzultant i pregovarač. Majka ubijene djece radila je u jednom dubrovačkom hotelu, a djeca su bila s ocem tijekom vikenda.

Vještačenjem provedenim u Bolnici za osobe lišene slobode utvrđeno je da je Kopitz bio ubrojiv u trenutku zločina.

Sutkinja: Djeca su vam beskrajno vjerovala

Sutkinja Iva Gradiški Lovreček poručila je Kopitzu, obrazlažući presudu, da su mu materijalne vrijednosti bile važnije od dječjih života.

”Vaša oproštajna poruka koju ste ostavili na stolu uz iznimno skupu bocu šampanjca dokazuje da su vam materijalne vrijednosti bile važnije od života. Kao majci i sutkinji neshvatljivo mi je da ste vašu djecu lišili života u trenutku kad se vama više nije živjelo jer ste ostali bez materijalnih dobara na koje ste navikli”, kazala je sutkinja.

U obrazloženju presude kazala da je Kopitz napravio dva poteza zbog kojih je njegov zločin okarakteriziran kao teško ubojstvo. Prvi je činjenica da je ubio troje nemoćne djece, a drugi način na koji je to učinio.

Tijekom suđenja je potvrđeno da je Kopitz dao djeci izmrvljene tablete s kakaom koji su obično pili pred spavanje, čime je, prema riječima sutkinje, potpuno zloporabio povjerenje koje su djeca imala u njega.

U tom času bili ste jedni jamac njihovih života i ona su vam beskrajno vjerovala. Vi ste tri male osobe na podmukao način lišili života na početku njihovog životnog puta i uskratili im budućnost, a njihovoj majci ste uzeli najveću vrijednost, dok posljedice osjeća i cijela ova zajednica”, kazala je.

Vjerojatno najkraće suđenje u povijesti hrvatskog pravosuđa

Sutkinja je naglasila kako je samo najveća moguća kazna od 50 godina primjerena za zločin koji je počinio. “Ovo nije poruka samo vama kako biste shvatili što ste učinili, već i današnjem, sve više materijalnom i konzumerističkom društvu da shvati da je život najveća vrijednost”, zaključila je.

Kopitz je u vjerojatno najkraćem suđenju u povijesti hrvatskog pravosuđa priznao krivnju za trostruko teško ubojstvo nakon što je javnost bila isključena s dvosatnog suđenja zbog zaštite dostojanstva djece i njihove majke.

Nepravomoćno osuđenom austrijskom državljaninu je za svako pojedinačno ubojstvo dosuđeno po 27 godina zatvora, što je objedinjeno u maksimalnu moguću kaznu od 50 godina.

Autor : redakcija hr-vjesnik