Izvor slike: Tportal

Nakon što je prošloga tjedna svađa na klubu SDP-a između članova Predsjedništva Siniše Hajdaša Dončića i Rajka Ostojića spriječila daljnji dogovor oko kadrovskih rješenja SDP-a za nove saborske odbore, jučer je Klub zastupnika mirno usvojio sve nove prijedloge v.d. predsjednika stranke Zlatka Komadine.

No, tome se ipak usprotivio kandidat za novog predsjednika Peđa Grbin, kojemu je neshvatljivo da se i dalje u stranci kadrira imenima istih onih ljudi koji su prije samo tri tjedna doživjeli potop na izborima.

Naime, v.d. predsjednik Komadina jučer je na sjednici kluba samo izdeklamirao nova kadrovska rješenja – tako je Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost pripao glavnom tajniku stranke Nikši Vukasu, mada je na izborima dobio tek nešto više od stotinjak preferencijalnih glasova. Odbor za rad i mirovinski sustav dobio je Davorko Vidović, a Odbor za pravosuđe Mišel Jakšić, kojega bi inače Rajko Ostojić želio vidjeti na čelu stranke, ako se ovaj odluči za kandidaturu.

Prošlog tjedna odlučeno je da na čelu Odbora za međuparlamentarnu suradnju bude Erik Fabijanić, dok je Grbinova ekipa uspjela samo Domagoja Hajdukovića “ugurati” u Odbor za EU poslove, i to prikupljanjem potpisa i preglasavanjem, a nakon svega i Grbin i Hajdaš odlučili su i odbiti sve daljnje ponude za vođenje odbora.

Budući da se opozicija nije uspjela dogovoriti oko podjele odbora, Grbin je jučer predlagao i da se odbori među strankama i koalicijama dodijele na kraju ždrijebom, ali i to je odbijeno.

Stoga je nakon svega Peđa Grbin za Novi list izjavio: “Neprihvatljivo mi je da ekipa koja je zaslužna za katastrofalni potop SDP-a na parlamentarnim izborima sada dijeli funkcije kao da se na tim izborima ništa nije dogodilo. Nije ih briga ni za što drugo, osim za funkcije. To u meni učvršćuje želju za promjenom stanja u SDP-u i građenje potpuno novog SDP-a na izborima u stranci 26. rujna.”

Grbin dodaje kako nije prihvatljiva ni činjenica da se v.d. predsjednik Komadina ponaša kao da je izabrani predsjednik stranke, a ne samo vršitelj dužnosti. “Ne konzultira se ni s kim od potpredsjednika stranke, barem ne sa mnom, i odluke donosi sam”, upozorava Grbin te dodaje da se više od dva tjedna nije sastalo Predsjedništvo.

On se u sklopu svoje predkampanje za unutarstranačke izbore već sastao i s četrdesetak SDP-ovih načelnika, nakon što se susreo i sa svim gradonačelnicima, te ističe da će do kraja ljeta obići praktički sve organizacije. “Za mene nema kupanja ovo ljeto”, kaže Grbin.

AUTOR: Novi list