Izvor slike: Prigorski / Slobodna Dalmacija (uređenje: HR-vjesnik)

Prvi čovjek SDP-a Peđa Grbin polako poslaguje karte za lokalne izbore i povlači „hrabre“ poteze koji se mnogim članovima ne sviđaju, a sve kako bi očistio stranku od ljudi koji su bliski Milanu Bandiću te onih koji imaju ozbiljne probleme s pravosuđem. U državi kakva je Hrvatska, gdje kolo vode nekompetentni i korumpirani političari, a pravosuđe je glavna rak rana ovog društva, takav razvoj događaja nimalo ne čudi. Grbin je time preuzeo veliki teret na svoja leđa, želeći društvu pokazati da SDP nije isto što i HDZ.

Što se pak tiče situacije u podravsko-prigorskom SDP-u, Grbin ipak računa na koprivničkog gradonačelnika Mišela Jakšića i čelnika županijskog SDP-a Mladena Kešera, iako su i jedan i drugi na nedavnim unutarstranačkim izborima podršku dali krapinsko-zagorskom županu Željku Kolaru.

Kako tvrdi visoki izvor blizak šefu SDP-a, Jakšić i Kešer imaju njegovu podršku iz razloga jer je Koprivnica oduvijek „crvena“ i prema anketnim istraživanjima SDP bi tamo pobjedu mogao odnijeti već u prvome krugu, a što se tiče koprivničko-križevačkog SDP-a, od kad je na čelnu poziciju došao Kešer, SDP pobjeđuje svoje političke suparnike, posebice HDZ, u svim izbornim ciklusima unazad 3 godine. Lokalni izbori su nešto drugo i ne može ih se uspoređivati s izborima za EU parlament, kao ni s predsjedničkim te izborima za Hrvatski parlament, no Kešeru je pobjeda na tim izborima dobar pokazatelj kako birači u Koprivničko-križevačkoj županiji žele promjene i na lokalnoj razini.

Manje je poznato kako nisu baš „cvale ruže“ na relaciji između koprivničkog i županijskog SDP-a, ali izgleda da su se „političke strasti“ smirile kad je Jakšić upravo zbog Kešera završio u SDP-ovom Glavnom odboru, što pokazuju i unutarstranački rezultati, gdje je Jakšić na Kalniku osvojio više glasova od svoje Koprivnice (točnije 85 glasova osvojio je na Kalniku, dok je u Koprivnici dobio 75 glasova). Takvo političko čudo vjerojatno se nikada ne bi dogodilo da se nisu zakopale ratne sjekire između koprivničkog gradonačelnika i njegovog stranačkog šefa, koji se s mladim i ambicioznim gradonačelnikom SDP-a dogovorio da baš on uđe u saborske vode, ali i u Glavni odbor.

Koprivničko-križevačka županija osnovana je 1993. godine i nikad nije imala župana iz SDP-ovih redova. Prema trenutno provedenim anketama SDP u toj županiji stoji vrlo dobro, a i njezin čelni čovjek Mladen Kešer rejtingom stoji dobro te ulazi u drugi krug protiv HDZ-ovog kandidata, gdje bi mogao odnijeti pobjedu te socijaldemokratima omogućiti da u sljedećem periodu drže uzde županijske politike.

Itekako su svjesni toga Jakšić i Kešer, ali i Grbin, stoga su odlučili skupiti glave i zajedničkim snagama krenuti u bitku protiv zajedničkog političkog neprijatelja HDZ-a,  koji je u Koprivničko-križevačkoj županiji nikad slabiji i spreman da padne zajedno s aktualnim županom Darkom Korenom koji će im biti teret, jer ga javnost i mediji već sad prozivaju što je u kumskoj vezi s bivšim direktorom RCGO Piškornica Mladenom Jozinovićem koji je sam sebi isplatio 1,47 milijuna kuna nezakonitog bonusa, a dugi niz godina je radio na rukovodećoj poziciji s lažnom diplomom.

AUTOR: HR-vjesnik