Gradski vijećnik Slaven Đurđević je postavio pitanja na temu produženog boravka za učenike od 1 do 4 razreda osnovne škole Garešnica i o statusu projekta Aglomeracija Garešnica i Hercegovac.

Foto : hr-vjesnik

Pitanja u cijelosti:

  1. Pitanje na temu produženi boravak od 1 do  4 razreda OŠ Garešnica:

„O ovoj temi sam već pričao i predlagao istu nekoliko puta u ovom sazivu Gradskog vijeća, ali obzirom da još uvijek nemamo konkretan odgovor na to pitanje, ponovit ću i ovaj put. 

Uvođenje produženog boravka za učenike od 1 do 4 razreda osnovne škole pokazalo se kao izvrstan potez. Primjera ima nekoliko, što u našoj županiji, gradovima i općinama, što u susjednim nam gradovima. Spomenuo sam i odrađenu anketu roditelja i njihovu volju da sufinanciraju dio troškova. Nažalost, prijedlozi su uvijek bili odbijeni uz obrazloženje da grad Garešnica nije osnivač, ali što se sada mijenja kada smo preuzeli osnivačka prava.

Također ću ponoviti, učinili  bismo veliku stvar za roditelje, posebno samohrane, one bez bake i djeda, kao i one kojima posao jednostavno ne omogućuje dovođenje ili odvođenje djece iz škole.

Stoga ponavljam, može li se očekivati uvođenje produženog boravka za učenike od 1 do 4 razreda OŠ u sljedećoj školskoj godini ili ne?  Ako ne, molim konkretne razloge.

Samo ću za kraj spomenuti navod da je dvoje roditelja upravo zbog nemogućnosti da svaki dan svoju djecu dovedu u 8.40 i dođu po njih u 12.15 upisalo u Hercegovac u 1.razred. Meni je osobno ova informaciju poprilično alarmantna i ne mogu shvatiti da smo si tako nešto dopustili, te da isto nismo spriječili.“

  1. Aglomeracija – status projekta

„Moje drugo pitanje je na temu projekta aglomeracije i uzročno posljedičnoj vezi sa ruralnim razvojem poljoprivrede u tim područjima.

Naime, dobio sam upit / informaciju od jednog poljoprivrednika kojem su upitna EU bespovratna sredstva, u pitanju je mjera 4.1.1. ulaganje u izgradnju skladišnih kapaciteta za žitarice i uljarice. Upitna su zbog nemogućnosti da se spoji na vodovodnu hidrantsku mrežu koja je preduvjet za ishođenje i dobivanje dozvole o protupožarnoj zaštiti samog objekta kao i roba unutar njega.

Nastavno molim vas status projekta aglomeracija Garešnica i Hercegovac i da li je upitna realizacija planirana za 31.12.2023. kako se navodi u samom projektu koji datira iz listopada 2016. godine. „

Odgovore nažalost nismo dobili, osim standardne sarkastične na koje smo već naviknuti na sjednicama vijeća.

Na temu produženog boravka se branimo da osnivačka prava još nisu prenesena a razlog zašto ranije nismo htjeli sufinancirati, odgovor nismo dobili osim pretjeranog naglašavanja da grad Garešnica nema osnivačka prava. Ne znam da li to znači da nam ne treba biti stalo do škole koja se nalazi u našem gradu, našoj djeci koja pohađaju školu ili roditeljima koji sve to moraju organizirati. Na navod o tome da su se pojedina djeca odnosno, roditelji odlučili za susjednu općinu isključivo iz razloga nepostojanja produženog boravka, nismo dobili.

Nažalost opet je gradonačelnik spomenuo netočnu i nepotpunu informaciju kako je vijećnik Đurđević na županijskoj skupštini bio protiv prebacivanja osnivačkih prava na grad Garešnicu. Nekoliko puta je vijećnik Đurđević spomenuo da je bio za ideju prijenosa osnivačkih prava ali ne bez kompletne financijske konstrukcije odnosno, što to točno znači za proračun grada i da li se preuzimaju određeni dugovi. Odgovor nije dan na vijeću u Garešnici kao ni na županijskoj skupštini Bjelovarsko-bilogorske županije.

O pitanju statusa projekta Aglomeracija Hercegovac i Garešnica također nismo dobili odgovor osim da se grad kao i cijeli svijet nalazi u krizi, te da se moraju iznaći sredstva kako bi se navedeni projekt realizirao. Projekt koji datira iz listopada 2016. godine je upitan, postavlja se pitanje što smo radili do sada i da li je vijećnik trebao postaviti pitanje da dođemo do te informacije. Dakako je simbolična činjenica što smo, također u toku aktualnog sata, mogli čuti kako smo napravili više za sami vizual našeg grada, kako su baš za to zaslužni zaposlenici grada Garešnica. Zar su nam bitnije zgrade od osnovne infrastrukture i uvjeta koje bi trebali imati u 21.stoljeću, pritom mislim na kanalizaciju i vodovod u svakom mjesnom odboru.

S poštovanjem,

Slaven Đurđević

Koordinator udruge Socijaldemokrati Bjelovarsko-bilogorske županije

Autor : redakcija hr-vjesnik