Izvor slike: Grad Koprivnica (screenshot)

Unazad nekoliko dana u sjeverozapadnoj Hrvatskoj zaiskrile su tenzije i prepucavanja između dva portala koji prenose vijesti iz Hrvatske, a većinom iz sjeverozapadnog dijela Hrvatske te iz Podravine i Prigorja.

Radi se o portalu Prigorski i portalu Danica, a sve je krenulo prije desetak dana kada je portal Danica otkrio da jedan od urednika i glavni politički komentator čitanog portala Prigorski preko svoje privatne tvrtke dobivao novac od podravske Općine Koprivnički Ivanec i njezina načelnika, a navode i da je portal Prigorski istodobno intenzivno pisao o toj općini, načelniku i njegovoj stranci hvaleći ga na sva zvona.

Odmah nakon tog slijedi replika od portala Prigorski u kojoj prozivaju koprivnički portal Danica da je povezan sa Upravom Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica d.o.o., a kako kažu, zbog toga što pišu o smetlarskom lobiju u Podravini na njihov medij događaju se sve veći politički pritisci kako se više ne bi pisalo o ovoj temi.

Podsjetimo, Piškornica d.o.o. poznata je javnosti jer su se tamo prije tri godine događale zakulisne malverzacije u liku i djelu, sad već bivšeg direktora Mladena Jozinovića, koji je u kumskoj vezi sa koprivničko-križevačkim županom Darkom Korenom, a protiv kojeg je DORH podigao optužnicu zbog sumnje da je sam sebi protuzakonito isplatio preko milijun kuna nezakonitog bonusa te da je krivotvorio fakultetsku diplomu, o čemu je HR-vjesnik pisao OVDJE.

Nadalje, medijska prepucavanja između ta dva portala nastavila su se i dalje, da bi portal Prigorski objavio novi članak naslova – “OTKRIVAMO Koja je poveznica koprivničkog gradonačelnika i novinara Roberta Mihaljevića”. U tom članku portal Prigorski navodi da je njihov novinar dobio pismo koje upozorava na možebitnu tajnu poslovnu vezu između koprivničkog gradonačelnika Mišela Jakšića (SDP), novinara Roberta Mihaljevića, direktora Piškornice Mladena Ružmana i Uprave Komunalca, ali i skrivenim aktivnostima koje se pokreću protiv medija Prigorski.hr.

Izvor slike: Prigorski.hr

Jesu li optužbe u tom pismu istinite nije im poznato, ali Prigorski navodi da je indikativno što na sva ta pitanja Grad Koprivnica još nije poslao odgovore.

Između ostaloga, u tom članku tvrde da je Robert Mihaljević provjereni SDP-ov novinar za specijalne operacije.

“Jedina mutna stvar je novinarska karijera Roberta Mihaljevića (kao i njegovi zadnji tekstovi o Podravki i koprivničkom Domu za starije i nemoćne, op.a.), za kojeg se u političkim kuloarima neprestano priča kako se radi o provjerenom SDP-ovom novinaru, koji je za potrebe PR-a koprivničkom gradonačelniku Mišelu Jakšiću (nakon njegovog iznenadnog odlaska iz Podravskog lista, op.a.), pokrenuo portal Danica za koji neki smatraju da je Jakšićeva marketinška ispostava financirana od strane osoba bliskih SDP-u. Ta priča nije samo priča, već ima uporište i u činjenicama, kao i u poslovnim odnosima s Gradom Koprivnicom, ali i nekim gradskim tvrtkama, gdje nam na naše službene upite koprivnička Gradska uprava još nije dostavila ključne odgovore. Odgovor smo zatražili i od Mihaljevića koji isto nije želio odgovoriti” – objašnjava Prigorski.hr.

Portal Prigorski.hr odlučio je i provjeriti koje je to ugovore i u kojem iznosu Grad Koprivnica prošle i ove godine sklopio s koprivničkim portalom Danica te ima li Danica poslovni odnos s gradskim tvrtkama, a kako navode zanimljivo bi bilo saznati i po čijoj preporuci Robert Mihaljević radi u Glasu Podravine, te Večernjaku?

“Naravno, nema ništa sporno u poslovnim odnosima Večernjaka/Poslovnog dnevnika s Gradom, no ima kada novinar koji poslovne odnose najviše gaji s nekim utjecajnim SDP-ovcima i koprivničkim gradonačelnikom radi u medijima gdje je Grad suvlasnik ili ima poslovni odnos. A da ne spominjemo kako nerijetko tekstovi koji se objavljuju u Glasu ili Večernjem listu se pozivaju na izvor Danica, što je i izravna reklama Mihaljevićevom portalu. Ima li u tom slučaju sukoba interesa ili je to Mihaljević slučajno zaboravio kada je neke naše novinare prozivao za mutne poslove” – poručuju s portala Prigorski.hr

Izvor slike: Prigorski.hr (novinar Robert Mihaljević i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić)

Nadalje, Prigorski piše da oni svoju čitanost lako mogu pokriti jednostavnim izvješćem ukupne čitanosti za ovu godinu na servisu Gemius, a u 2020. godini ona ukazuje na 4,6 milijuna posjetitelja, 13,2 milijuna otvorenih stranica i gotovo 15 tisuća objavljenih članaka dok Danice nema ni na listi, ali to ne smeta koprivničkom gradonačelniku Mišelu Jakšiću kada je financijski trebalo poduprijeti Mihaljevićev portal.

Biti će zanimljivo pratiti daljnji razvoj situacije oko medijskog prepucavanja između portala Prigorski.hr i portala Danica.hr., no kako bilo da bilo, u javnost su isplivale škakljive informacije jer bi se u priču moglo uključiti i Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, a možda i USKOK.

Podsjetimo, krajem rujna SDP će dobiti potpuno novo vodstvo, dakle ne samo novog lidera, nego i novo Predsjedništvo i Glavni odbor. Stoga će biti zanimljivo pratiti daljnji razvoj situacije, obzirom na to da je stranka doživjela potop na parlamentarnim izborima, a kao jedan od glavnih aktera za novi SDP spominje se i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Jakšića za predsjednika SDP-a želi progurati Rajko Ostojić, koji je ujedno i zaslužan što se gradonačelnik Koprivnice našao na visokom trećem mjestu liste druge izborne jedinice koja mu je omogućila ulaz u Sabor i mekoću saborske fotelje.

Iako je Jakšić nekoliko puta bio pokretač rušenja Davora Bernardića s Mišom Krstičevićem i ostalima iz takozvane Neretvanske skupine, u Koprivnici ga preferiraju kao dobrog, možda i najboljeg političkog učenika struje koju predvodi Zvonimir Mršić, koji ga je doslovno učio političkom zanatu tako da je već unazad nekoliko godina dobro „premazan svim mastima“.

AUTOR: Redakcijski tekst