Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu prihvatio je prijedlog USKOK-a za određivanje istražnog zatvora protiv kutinskog gradonačelnika Zlatka Babića i trojice suosumnjičenika.

Foto : hr-vjesnik

Prvookrivljeni će se žaliti.

Istražni zatvor određen je za kutinskog gradonačelnika i tri vijećnika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela.

USKOK i MUP detaljno opisali za što terete uhićenog gradonačelnika Kutine

Podsjetimo, USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv četiri okrivljenika (1964., 1966., 1971., 1981.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela podmićivanja zastupnika i trgovanja utjecajem.

Foto : hr-vjesnik

Osnovano se sumnja da je, u razdoblju od studenog 2019. do travnja 2020. godine u Kutini, I. okr. kao gradonačelnik Grada Kutine, u cilju da na sjednicama Gradskog vijeća osigura dovoljan broj glasova gradskih vijećnika za donošenje Odluke o proračunu za 2020. godinu, odnosno Odluke o izmjenama i dopunama tog proračuna, s III. okr. nezavisnim vijećnikom dogovorio da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati zaposlenje sina u trgovačkom društvu Eko Moslavina d.o.o., koje je u većinskom vlasništvu Grada Kutine, a s IV. okr. oporbenim vijećnikom dogovorio da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati povećanje plaće u tom trgovačkom društvu u kojem je i zaposlen.

Foto: hr-vjesnik

Nakon što su na to pristali i glasovali, I. okr. je u cilju realizacije navedenog, koristeći svoj službeni položaj i autoritet gradonačelnika i predsjednika Gradske organizacije HDZ-a Kutina, zatražio od II. okr., vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća Grada Kutine te ujedno i predsjednika Ogranka HSLS-a Kutina, koje stranke čine koaliciju u Gradskom vijeću, da kod direktorice navedenog trgovačkog društva osigura zapošljavanje sina od III. okr. kao i povećanje plaće za IV. okr., na što je ovaj i pristao.

Potom je II. okr., koristeći autoritet vijećnika i čelnika Gradskog vijeća te čelnog čovjeka Ogranka HSLS-a, direktorici trgovačkog društva i ujedno članici navedene stranke naložio zapošljavanje sina od III. okr. u tom društvu, kao i povećanje plaće IV. okr., zaposleniku istog društva.

Foto : hr-vjesnik

Osim toga, u razdoblju od veljače 2020. do 30. travnja 2021. godine u Kutini, I. okr. je koristeći svoj službeni položaj i autoritet gradonačelnika te predsjednika Gradske organizacije HDZ-a, od II. okr. vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća i predsjednika Ogranka HSLS-a zatražio da kod direktorice navedenog društva osigura zaposlenje ili nastavak radnog odnosa u tom društvu osobama ili članovima obitelji osoba s kojima je privatno i poslovno povezan, neovisno o stvarnim potrebama društva za zapošljavanje.

Potom je II. okr., nakon što je pristao na traženje I. okr., koristeći svoj autoritet vijećnika i čelnika Gradskog vijeća te čelnog čovjeka Ogranka HSLS-a, nalagao realizaciju dogovorenog direktorici navedenog društva i ujedno članici te stranke.

Foto : hr-vjesnik

Također je, u razdoblju od lipnja 2019. do lipnja 2020. u Kutini, II. okr. korištenjem svog službenog položaja i autoriteta vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća te predsjednika Ogranka HSLS-a, nalagao direktorici istog društva i članici te stranke da osigura nastavak radnog odnosa u tom društvu osobama ili članovima obitelji osoba s kojima je privatno i poslovno povezan ili da im osigura druga radna mjesta s većim koeficijentom za obračun plaće, iako te osobe nisu ispunjavale uvjete tih radnih mjesta ili radna mjesta nisu bila prethodno sistematizirana te neovisno o stvarnim potrebama društva za zapošljavanje.

Autor : redakcija hr-vjesnik