Izvor slike: HR-vjesnik

Sve važnije poslove na aglomeracijama u Koprivničko-križevačkoj županiji mogla bi dobiti jedna tvrtka – križevački građevinski div Radnik, a kako stoje stvari, mogao bi sklopiti poslove vrijedne gotovo milijardu kuna. Točnije, 961 milijun kuna.

Već je potpisan ugovor o gradnji odvodnog sustava u općinama oko Koprivnice težak 188 milijuna kuna, a pred potpisom je i ugovor za projekt aglomeracije u samoj Koprivnici od 265 milijuna kuna.

Zanimljivo je kako je na oba natječaja Radnik bio jedini ponuditelj za građevinske radove pa je posao dobio bez ikakvih problema.

Đurđevačka tvrtka Bistra, dio poslovne grupacije Radnika, najpovoljnija je na natječajima za gradnju vodoopskrbe i odvodnje u Đurđevcu (85 milijuna) i susjednom Kloštru Podravskom (153 milijuna kuna). No, izvoditelj još nije odabran.

U partnerstvu sa zagrebačkom tvrtkom Zagorje-gradnja Radnik je pobijedio i na natječaju za Aglomeraciju Križevci. Njihova ponuda od 270 milijuna kuna bila je najpovoljnija, ali odluke o odabiru izvoditelja još nema.

Inače, Radnik je pretprošle godine ostvario 518 milijuna kuna ukupnih prihoda, a neto dobit iznosila je 31 milijun kuna. Na čelu križevačkog građevinskog diva je Mirko Habijanec, najveći dioničar i utjecajni HDZ-ov menadžer.

Poslovna grupa Radnik najveći je HDZ-ov donator: u proteklih pet godina stranci su u kampanjama donirali oko milijun kuna. 

Radnik je nakon domovinskog rata sudjelovao u obnovi Banovine, što su za medije iz te tvrtke i potvrdili, no naglašavaju kako kuće koje su oni obnavljali nisu pretrpile veću štetu.

AUTOR: Danica.hr