Izvor slike: Radio Moslavina

Građani Kutine pridržavaju se uputa Nacionalnog stožera za sprečavanje širenja koronavirusa. Na području Grada Kutine i u moslavačkom dijelu županije nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze. Istaknuto je to na konferenciji Stožera Civilne zaštite Grada Kutine nakon druge sjednice na kojoj je analizirana provedba uputa Nacionalnog stožera te pripreme za sljedeću fazu. „Možemo očekivati početak epidemije, ali sve su službe spremne za pomoć građanima.“, poručuje Stožer Civilne zaštite Grada Kutine u kojem je 17 članova, predstavnika svih važnih ustanova i organizacija na području Grada Kutine.

Načelnik Stožera Damir Markuš zahvalio je građanima na njihovom doprinosu u sprečavanju širenja koronavirusa.

Izvor slike: Radio Moslavina

Dr. Marija Starčević, epidemiologinja Doma zdravlja Kutina istaknula je kako je zdravstveni sustav dobro pripremljen, jer su pripreme počele s pojavom epidemijom u Kini. U moslavačkom dijelu županije jedan dio građana je pod zdravstvenim nadzorom, u samoizolaciji. Dr. Marija Starčević stoga je pozvala njih i sve ostale građane da se strogo pridržavaju svih uputa Nacionalnog stožera Civilne zaštite te se posebno obratila najugroženijoj skupini građana i zamolila ih za suradnju te uputila nekoliko savjeta.
Na području Kutine i moslavačkog dijela Županije nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze, ali je izgledan početak epidemije, upozorila je dr. Marija Starčević i pozvala građane da ne paničare.
Dom zdravlja i zdravstveni djelatnici dobro su organizirani i pripremljeni za krizu koja dolazi.

Izvor slike: Radio Moslavina

Istaknula je to Sanja Habek, ravnateljica Doma zdravlja Kutine te je dodala kako će liječnici i medicinsko osoblje Doma zdravlja Kutine biti na raspolaganju 24 sata dnevno. „Svu smo mobilizirani i rad Doma zdravlja organiziran je kako bi se izbjeglo okupljanje većeg broja ljudi.“
U skladu s uputama Ministarstva zdravstva i Nacionalnog stožera Civilne zaštite uz zgradu Doma zdravlja Kutina pripremljena je izdvojena ambulanta za izdvojeni pregled, odnosno trijažu pacijenata koji sumnjaju na zarazu koronavirusom.

Izvor slike: Radio Moslavina

Gradonačelnik Kutine zahvalio je građanima Kutine na savjesnom i odgovornom provođenju preporučenih mjera zaštite i sprečavanja širenja koronavirusa. „U Gradu Kutini dobro smo se pripremili za ovu krizu i u suradnji s građanima možemo ju uspješno prebroditi.“, rekao je gradonačelnik Kutine.
Gradonačelnik Kutine istaknuo je kako su sve gradske ustanove, tvrtke i službe Grada Kutine svoj rad organizirale prema uputama Nacionalnog stožera. Rad škola i Dječjeg vrtića organiziran je prema uputama Ministarstva obrazovanja. Nastava u školama odvija se na daljinu, a u Dječjem vrtiću Kutina organiziran je prihvat za 7-ero djece čiji roditelji ne mogu organizirati čuvanje. Na kraju konferencije za novinare uz ponavljanje poziva građanima da se pridržavaju svih mjera za sprečavanje širenja epidemije i izbjegavanje socijalnih kontakata. Također je ponovljeni kako građani koji sumnjaju na zarazu koronavirusom trebaju nazvati telefonom epidemiološku službu ili svog liječnika koji će im dati upute kako da se ponašaju. Svi građani mogu imati puno povjerenje i računati na zaštitu i pomoć liječnika i medicinskog osoblja, poručeno je iz Stožera Civilne zaštite Grada Kutine.

Izvor slike: Radio Moslavina