Inicijativa SOS za Mirogoj danas je objavila priopćenje u kojem kaže da je gradonačelnik Tomislav Tomašević besplatno dao grobno mjesto Vesni Bandić.

Foto : hr-vjesnik

Naveli su da je “time Tomašević ne samo faktički priznao na zelenoj površini izvan grobnih polja ilegalno zasnovano grobno mjesto, već je prenijevši pravo korištenja s Grada na privatnu osobu, omogućio da se to grobno mjesto pretvori u privatnu obiteljsku grobnicu obitelji Bandić.

O tome se sada oglasio sam Grad. Njihovo priopćenje prenosimo u nastavku.

“Grad je pravo na korištenje grobnog mjesta prebacio na obitelj”

“Nakon promjene vlasti u Gradu Zagrebu, Gradski kontrolni ured proveo je u kolovozu 2021. godine nadzor legalnosti dodjele grobnih mjesta na korištenje za ukop znamenite osobe te nije utvrđena povreda zakona ili drugih propisa. Smatramo da bi bilo korisno da predmetna tema zakonom bude bolje definirana. Grad Zagreb je pravo korištenja grobnog mjesta prebacio na obitelj Bandić da Grad ne bi plaćao i izradu nadgrobnog spomenika.

“Pavičić Vukičević je Bandiću dala grobno mjesto, ali je ostalo na korištenju Grada”

Naime, odluku da se za ukop Milana Bandića dodijeli grobno mjesto i plati sprovod kao i nekim drugim javnim osobama u Zagrebu donijela je Jelena Pavičić Vukičević, ali suprotno uobičajenoj praksi, korištenje grobnog mjesta nije prebačeno na obitelj nego je ostalo u korištenju Grada.

Kontrola dimenzija nadgrobnog spomenika je i dalje u gradskim rukama kroz nužnu suglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode”, kazali su iz Grada Zagreba.

Autor : M.M.