Izvor slike: ePodravina.hr (screenshot), foto: Jurica Karan

Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Đurđevca izglasano je podizanje kredita u Erste&Steiermärkische bank d.d., a radi se o 12,5 milijuna kuna koji će se vraćati sljedećih deset godina. Gradonačelnik Hrvoje Janči pojasnio je kako su sredstva potrebna za potporu kapitalnih projekata otkupa zemljišta i nekretnina, vanjskog i unutarnjeg uređenje zgrade MUP-a, uređenja Doma kulture iznutra, rekonstrukcija i uređenje gradskih nogostupa i cesta, točnije asfaltiranje pješačkih staza i nerazvrstanih cesta.

Planiramo nastaviti akcije asfaltiranja vinskih puteva, tu je i projekt Prirodne baštine, projekt dogradnje DV Maslačak kako bi smo i dalje imali vrtić bez liste čekanja, zatim projekt uređenja prostora u Poslovnom centru. Kad se ovo realizira, Grad će biti zadužen 15 posto svojih izvornih prihoda, s time da do kraja godine izlazi jedan kredit, a još jedan s nepovoljnom kamatom ćemo zatvoriti tako da će do kraja godine postotak zaduženosti iznositi 12 posto – rekao je gradonačelnik u izlaganju.

Izvor slike: ePodravina.hr (screenshot), foto: Jurica Karan

Prvi se za raspravu javio Rajko Gašparić (HDZ) kojeg je zanimalo koliko je točno novca tih 15 posto, na što mu je gradonačelnik odgovorio da to iznosi 4,42 milijuna na godišnjoj razini.

15 posto mi je daleko iznad 10 posto, to je 50 posto povećanje iznad neke moje magične granice da bih bio siguran da ćemo na vrijeme to sve vratiti – rekao je šef đurđevačkog HDZ-a i zatražio točne brojke koliko iznosi zaduženje Grada i tvrtke Stari grad.

Izvor slike: ePodravina.hr (screenshot), foto: Jurica Karan

Na kraju godine će to pasti na 12 posto, a ono što nas treba plašiti jest moguća promjena načina financiranja jedinica lokalne samouprave pa bi mi odjednom mogli doći do 20 posto. Moramo se uzdati da će financiranje biti postavljeno ovakvo kakvo je sada. Samo promjena zakonodavstva može prouzročiti bojazan koju ste nam istaknuli – riječi su saborskog zastupnika i predsjednika Gradskog vijeća Željka Lackovića.

Izvor slike: ePodravina.hr (screenshot), foto: Jurica Karan

Novo zaduženje Grada nije prošlo bez nezadovoljnih. Prvenstveno je tu SDP, odnosno njegovi vijećnici Marko Fucak i Damir Lacković.

Marko Fucak je u više navrata na prijašnjim gradskim vijećima izražavao nezadovoljstvo novim kreditnim zaduženjima, a ništa drugačije nije bilo ni danas. – Mislim da se gradonačelnik drži one linije manjeg otpora, bolje podići nov kredit nego smanjiti neke druge troškove kao npr. trošak reprezentacije ili medijskog oglašavanja. Podizanja kredita nisu rješenje na duge staze. SDP podržava dosta tih projekata zbog kojih se podiže kredit, ali ne treba odmah stvarati dodatan trošak. Dosta tih investicija vizualno su dobre za grad, ali dugoročno bi mogle biti opterećenje za gradsku blagajnu – rekao je Fucak kojeg posebno u oči bode projekt Prirodne baštine od 4 milijuna kuna.

Izvor slike: ePodravina.hr (screenshot), foto: Jurica Karan

– Ne bih da ispadne da smo mi protiv, ali mislim da odavno hodamo po rubu zaduženja. Mi smo svi za razvoj grada, ali bojim se da idemo u dug. Razvoj grada ne prati zaduženja, mislim da se malo ponašamo kao pijani milijunaši – rekao je Damir Lacković.  

Gradonačelnik Janči kazao je kako gradske tvrtke nemaju neplaćenih računa, odgovarajući oporbenom Lackoviću, kako se financije vode odgovorno, kako se zna koji dan u mjesecu je plaća.

Kod izglasavanja po dva glasa iz SDP-a bili su protiv, dvojac iz HDZ-a bio je suzdržan, dok su ostali bili ‘za’.