Gotov summit u Zagrebu. Šef ukrajinskog parlamenta: Ukrajina će uspjeti

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik parlamenta Ukrajine – Verhovne Rade – Ruslan Stefančuk dočekali su šefove delegacija Prvog parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme u auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

U Zagrebu su 42 delegacije iz 32 države. Pet država predstavljaju predsjednici oba parlamentarna doma: Belgije, Češke, Irske, Poljske i Rumunjske. Jedanaest država sudjelovat će videoporukom, uključujući Francusku, Mađarsku, Japan i Kanadu.

U Zagrebu su bili i predstavnici pet parlamentarnih skupština međunarodnih organizacija – Europskog parlamenta, PS Vijeća Europe, PS OESS-a, Interparlamentarne unije i PS NATO-a.

Prije 5 sati

Jandroković: Civilizirani svijet neće se umoriti od potpore Ukrajini

U Zagrebu je održan prvi parlamentarni summit Krimske platforme, a svojim obraćanjima javnosti zaključili su ga predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik ukrajinske Verhovne Rade Ruslan Stefančuk.

>> Opširnije

Prije 5 sati

Izjave Jandrokovića i Stefančuka

Izjave povodom summita Krimske platforme dali su predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik ukrajinske Verhovne Rade Ruslan Stefančuk. 

“Zagreb je ova dva dana bio domaćin jednog velikog događaja, najvećeg međunarodnog događaja u povijesti Hrvatskog sabora. Sve je prošlo u najboljem redu. Hvala svima koji su sudjelovali u pripremi ovog summita”, rekao je predsjednik sabora Gordan Jandroković.

“Osudili smo nezakonitost aneksije, poručili smo Rusiji da se povuče iz Ukrajine i prekine rat.”

Predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk poručio je da je ovaj skup dokaz civilizacije i dokaz mira. “Ukrajina će uspjeti”, poručio je.

Prije 6 sati

Snajperisti na krovovima

U nastavku donosimo slike snajperista na zgradama koje se nalaze kraj cesta u Zagrebu kojima prolaze sudionici summita. 

Na kraju će biti obraćanje Jandrokovića

Očekuje se kroz pola sata.

Prije 6 sati

Pelosi je već napustila Zagreb

Pelosi je već oko podneva napustila Zagreb.

Prije 9 sati

Čelnik Tatara: Putin na Krimu dovršava sotonistički plan Staljina

Ruski predsjednik Vladimir Putin na Krimu nastavlja “sotonistički” plan sovjetskog diktatora Josifa Staljina protiv Tatara, rekao je u Zagrebu predsjednik Medžlisa krimskih Tatara Refat Čubarov. 

Čubarov je na parlamentarnom skupu Međunarodne krimske platforme u zagrebačkoj NSK rekao kako je Moskva nakon ilegalne aneksije Krima 2014. odlučila pretvoriti taj poluotok u “vojnu utvrdu” iz koje može provoditi daljnje agresije na “slobodne ljude svijeta”. 

Kako bi učvrstila svoj položaj, Rusija se tamo odlučila na protjerivanje autohtonog tatarskog stanovništva i etničkih Ukrajinaca koji su ostali vjerni Kijevu, a u isto vrijeme šalje sve veći broj Rusa kako bi tamo postigla etničku dominaciju, rekao je tatarski čelnik.  

„Time Putin želi dovršiti sotonistički plan Staljina koji je 1944. deportirao krimske Tatare”, kazao je Čubarov i naglasio da njegovoj etničkoj skupini vrijeme ne ide u prilog. 

Naglasio je da će samo ukrajinska pobjeda i oslobađanje Krima zaustaviti daljnje zločine Moskve pa se pridružio želji predsjednika ukrajinske Verhovne Rade Ruslana Stefančuka da se nakon Zagreba parlamentarna dimenzija Krimske platforme iduće godine održi u krimskom gradu Bahčisaraju. 

Mustafa Šentop, predsjednik turskog parlamenta, u Zagrebu je naglasio važnost Tatara za Ankaru i poštovanja njihovih prava. 

Tatari, turkijski narod koji čini između 13 i 15 posto stanovništva Krima, dugo su nepovjerljivi prema Moskvi, pod čijom vlašću su gubili prava, a zatim i bili deportirani u vrijeme Staljinove vlasti. Tatari su se na poluotok počeli vraćati nakon stjecanja ukrajinske neovisnosti 1990., da bi se ponovno našli pod vlašću Moskve nakon aneksije 2014. godine, prenio je Reuters. 

Stotine krimskih Tatara od tada su završile u pritvoru zbog optužbi za „ekstremizam” i „terorizam”, a danas tvrde kako ih Rusija s Krima neproporcionalno regrutira za rat u Ukrajini kako bi ih se riješila. 

Prije 9 sati

Analitičar Avdagić o Milanovićevom potezu: To se ne radi

Vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić gostovao je u N1 Studiju uživo i komentirao održavanje Krimske platforme u Zagrebu.

Obraća se Pelosi

Hvala što ste okupili sve nas. Parlamenti svijeta su se okupili ovdje kako bi izrazili divljenje Ukrajini. Hvala vam, Plenkoviću, na vašim prekrasnim riječima. Hvala Jandrokoviću. Koristit ćete svoja iskustva za Ukrajinu. Sigurno će im dobro doći.

Krim je Ukrajina. Neki od nas su sinoć mogli direktno vidjeti što se događa u Ukrajini. Rusija krši ljudska prava u Ukrajini. Ovo je napad na samu demokraciju. Ničim izazvani napadi, brutalni napadi, progonstva. To je kampanja za strah, vojnici ubijaju ljude na cestama, ubijaju civile. Putin napada energetska postrojenja kako bi Ukrajinci ostali bez struje, govorimo o silovanjima, otmicama djece, to nije humano ponašanje. Uništavanje energetskih postrojenja je ratni zločin, to su sve ratni zločini koje Putin čini.

Svi mi ovdje smo uz Ukrajinu, osuđujemo aneksiju Krima, bit ćemo uz Ukrajinu dok ne dobije rat.

Iznimno je važno da ostanu čvrste sankcije protiv Rusije, da se obustave uobičajeni trgovinski odnosi. To je važno… Na kocki je ovdje sama demokracija. Bore se za sve nas, za našu demokraciju. Predsjednik Biden je rekao da ostajemo uz Ukrajinu do kraja.

Podupiremo one koji se bore za svoja prava, neka nas motiviraju ove slike koje ste podijelili, slike djece koja izražavaju težnju za mirom.

Drago mi je što sam ovdje, što ćemo podupirati Ukrajinu sve dok ne pobijedi u ratu. Hvala vam svima što ste me pozvali.”

Prije 11 sati

Jandroković zahvalio

“Hvala, predsjedniče Zelenskij. S vama smo. Slava Ukrajini.”

Prije 11 sati

Obraća se Zelenskij

Hvala vam svima. Hvala što podržavate Ukrajinu i Krim. Naše zajedničke vrijednosti su nas ujedinile na prošlom summitu. To je izostalo 2014., kada je Rusija počela sa svojom suludom agresijom. I nakon gotovo osam godina sve zemlje osjećaju posljedice te agresije. Svi trpe, svijet gubi. Svemu tome je uzrok okupacija Krima 2014.

Rusija može izazvati glad u svijetu.

Krim je strateška utvrda, a svijet je postao mjesto ucjene. Rusija sada ucjenjuje cijeli svijet. Rusija tvrdi da je Krim njihov od 2014., ali mi smo sada ovdje kako bismo pokazali da je ono što se dogodilo na Krimu privremeno, okupacija.

Ukrajinska zastava ponovno će se vijoriti na Krimu. Krim će biti oslobođen, tek tada će svijet osjetiti da je siguran i da je rat gotov.

Kad se naša zastava ponovo zavijori, znat će se da će se ponovno vratiti ljudska prava.

Bio sam na Berlinskoj konferenciji o obnovi Ukrajine. Nakon što pobijedimo, obnovit ćemo svoju Ukrajinu, cijelu Ukrajinu, njenu infrastrukturu, njenu kulturnu baštinu. Potrebne su nam tri stvari u ovim teškim vremenima: vojna podrška, financijska podrška i sankcije. Ja vas molim da to radite, što jače, to je temelj za budući mir. Kasnije, kad vratimo Krim, trebat će nam vaše iskustvo kako bi Krim bio normalno mjesto za život. Naša suradnja se mora održati nakon što vratimo teritorij.

Hvala na gostoprimstvu.

Slava Ukrajini.”

Autor : redakcija hr-vjesnik