POSLJEDNJI je dan popisa stanovništva. Iako je prema planu trebao biti završen prije gotovo mjesec dana, rok je produljen zbog epidemiološke situacije i teškoća na terenu s kojima su se susretali popisivači.

Popisivači su od jutra na terenu obilazili posljednja kućanstva.

Foto: hr-vjesnik

Iako je prvotno trebao biti gotov 17. listopada, rok za završetak popisa stanovništva produljen je čak dva puta. Prvi put do 29. listopada, a drugi put do 14. studenog.

Bio je ovo prvi digitalni popis stanovništva, a provodio se u dvije faze. U prvoj smo se mogli sami popisati putem sustava e-građani i popisivačima samo predati šifru s kontrolnim brojem – ili je zalijepiti na vrata.

“Ovu situaciju najviše volim jer se kod nalazi na vratima i doslovno mi treba 5 sekundi da ga upišem u laptop i to je to”, ističe popisivač Kristijan u razgovoru za HRT.

One koji to nisu učinili sami, popisivači su u drugoj fazi popisivali na terenu. Samostalno se popisalo više od 1.630.000 građana, što je 40% ukupnog stanovništva. Najviše građana koji su se sami popisali bilo je u gradu Zagrebu, njih gotovo 500.000, tj. 60%. Druga je Primorsko-goranska županija s 48%. Najmanje građana digitalno se popisalo u Ličko-senjskoj županiji, samo 23%.

Ravnateljica DZS-a: Pričekat ćemo rezultate da vidimo koliko ima stanovnika

“Uspjeli smo obići sva kućanstva, ostavili smo danas na terenu dežurne popisivače, ako nam se netko javio da se nisu uspjeli popisati, popisivači su izlazili na teren”, kaže ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a dodajući da popis službeno završava u ponoć.

Svaki popisivač je dobio uputu da svaku adresu obiđe tri puta.

“Mi smo učinili sve s naše strane. Ako se pošalje e-mail do kraja dana, mi ćemo smatrati da se prijavio i učinit ćemo sve da ga i sutra popišemo”, kazala je.

O novom sustavu, samopopisivanju, kaže sve najbolje. Samopopisalo se više od 40% kućanstava.

“Kodovi su bili velika novost, svi koji koriste sustav e-građani, mogli su se samostalno popisati, mi smo jako zadovoljni, oni su se uspješno samo popisali. Dobili su kod da su se samopopisali, a mi smo ih spojili s kućanstvima koja su se popisala”, ističe.

Popis je odgađan zbog epidemiološke situacije. Kaže da je bilo izuzetno teško razdoblje za provesti popis stanovništva, a zbog situacije s koronavirusom.

“Uvjet da bi netko bio popisivač, bila je EU COVID potvrda ili negativni test, ako je netko bio pozitivan, to je dodatno usporilo stvari na terenu”, dodaje.

Prema EU regulativi, Hrvatska kao i sve države EU imaju 27 mjeseci za objavu rezultata, prve rezultate ćemo objaviti polovicom siječnja.

“Podatci će sadržavati kupuan broj. Ovaj broj koji smo dobili, ne znači da je konačan broj, nego ćemo prema metodologiji utvrditi koliko nas ima”, poručuje.

Na upit jesu li točne informacije da je ljudi u Hrvatskoj manje od 4 milijuna, ističe.

“Čekat ćemo prve privremene rezultate. Onda ćemo znati koliko nas ima”, kaže.

Autor: M.M.