Danas je u Zagrebu održan “Festival slobode”. Trajao je puna četiri sata, a okupljanje je počelo u 15 sati na Trgu bana Josipa Jelačića.

Iz Inicijative Prava i slobode tvrdili su da će to biti “najveće javno okupljanje 2021. godine”, no ondje je u trenucima najveće gužve bilo najviše 3000 ljudi.

Prosvjed protiv mjera pod nazivom “Festival Slobode” započeo na glavnom zagrebačkom trgu

Među govornicima je bilo nekoliko poznatih imena

Lidija Gajski u javnosti je poznata kao protivnica cijepljenja još i od prije pandemije koronavirusa. Semir Osmanagić postao je poznat navodnim otkrićem navodnih piramida u BiH. Riječ je o “otkriću” koje je više puta demantirano iz znanstvenih krugova.

Foto: hr-vjesnik

Ivan Lovrinović bio je saborski zastupnik koji je tamo došao uz pomoć Živog zida. Andrija Klarić je vlasnik teretane koji je postao poznat nakon što je otvorio teretanu usprkos covid-mjerama. Bilo je to početkom veljače ove godine.

Inicijativa Prava i slobode, koja organizira prosvjed, u najavi prosvjeda je tvrdila da će to biti “najveće javno okupljanje 2021. godine”. Iako je jedna govornica, Anita Šupe, ustvrdila da je na prosvjedu bilo 20 tisuća ljudi, na njemu je u trenucima najveće gužve bilo najviše 3000 ljudi.

Foto: hr-vjesnik

Osuđeni ubojica govorio o “genocidnim cjepivima”

Na prosvjedu su govorili najpoznatiji antivakseri u Hrvatskoj, od Srećka Sladoljeva do Lidije Gajski. Govorio je i osuđeni ubojica i bivši branitelj Vilim Karlović, koji je rekao da ga šalje Isus, dodavši da su “cjepiva genocidna” i da se njima “sterilizira ljude”.

Foto: hr-vjesnik

Dio prosvjednika je verbalno napadao novinare, a jedan je Indexovom reporteru pokušao skinuti masku.

Foto: hr-vjesnik

Iako se velik dio govornika zaklinjao u djecu, a okupljeni su skandirali “ne damo djecu”, jedan prosvjednik je djeci koja su potkraj prosvjeda prošla glavnim zagrebačkim trgom vikao “pi**e” i dobacivao razne uvrede. 

Autor: M.M.