Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot bio je gost Newsrooma N1 televizije.

Foto : hr-vjesnik

Komentirao je stav svoje stranke o odluci vlade da se smanje marže i trošarina za naftne derivate, kako bi se obuzdao rast cijena goriva.

Troskot: Ne vidimo smisao trošarina

“Pozdravljamo smanjenje trošarina. Smatramo da je to izmišljeni porez i ne vidimo smisao u njima. S druge strane, što se tiče marži koje su ograničene, tu vidimo veliki problem. Nakon što su se marže smanjile na 65 lipa, mora se uzeti u obzir da se nabavna cijena nafte i derivata formira na temelju mediteranskog tržišta.

Riječ je o ugovorima koje se sklapaju u lukama Genova i Laverna. Da bi se iz tih luka prevezla nafta u jadranske luke poput Omišlja, postoje određene premije koje nisu uračunate u maržu koju je predstavila vlada. To moraju pokriti sami opskrbljivači. Dakle, moramo smanjiti i tih 65 lipa”, rekao je Troskot.

Podsjetio je da je upravo vlada ta koja je ukinula obvezu stavljanja biogoriva u dizel i benzin kako bi smanjila finalnu cijenu.

“Može se očekivati izazvana inflacija”

“To su napravili tako da se nije ukinula kazna za nečinjenje, već su to smanjili na tri i pol lipe po litri goriva. Moramo uzeti u obzir i premiju koja se ne zaračunava”, rekao je Troskot. Kazao je da smo “otišli u drugi ekstrem kada je riječ o maržama”.

“Može se očekivati izazvana inflacija. Ako na ograničenu ponudu ograničavate i maržu, onda nakon mjesec dana povećavate i potražnju za tim gorivom, što dodatno podiže cijenu. Već sada vidimo da bi cijene mogle dosezati više od 20 kuna po litri i to jako brzo”, zaključio je Troskot.

Autor : redakcija hr-vjesnik