Izvor slike: 24sata / Tportal (uređenje: HR-vjesnik)

Grad Glina nabavio je novog terenca za, kako kažu, obilazak terena nakon potresa. Ali već tjednima prije postojao je plan za nabavu auta. Kako su znali da će biti potres?

Ovih dana se službeni glinski vozni park pojačao za još jednu akviziciju – terenac Dacia Duster. Sama nabava vjerojatno ne bi bila sporna da Grad ne raspolaže s još tri automobila, od kojih je jedan limuzina Škoda Superb koju koristi gradonačelnik Kostanjević, pišu 24sata.hr.

Zato smo mu se javili i zamolili ga da nam razjasni jesu li i zbog čega su nabavili novog Dustera. Kostanjević nam je u službenom odgovoru potvrdio nabavu i obavijestio nas da je plaćen 147.995 kuna s PDV-om.

– Nabavljen je 13. siječnja 2021. godine, zbog povećane potrebe obilaska terena uzrokovanog potresom – kazao nam je gradonačelnik.

Međutim, čini se kako plan za nabavu novog auta postoji odavno, više od mjesec dana prije potresa koji je razorio Baniju krajem prosinca. Nezavisni gradski vijećnik Radomir Lončarević nam kaže da se još u studenom znalo za nabavu novog vozila.

– Već 11. studenog na sjednici Gradskog vijeća donosili smo proračun za 2021. godinu i tu je bila nabava još jednog službenog vozila od 150 tisuća kuna. Na pitanje koja je potreba za novim službenim vozilom, Kostanjević je odgovorio da ništa ne brinemo oko toga jer vozilo neće kupovati prije izbora, nego će ostati odluka o kupnji na onome tko bude izabran na lokalnim izborima za gradonačelnika. I onda ga je ipak uzeo. Taj njegov odgovor da je vozilo za potres jednostavno nije istina. On je to planirao i prije – kazao nam je Lončarević i ustupio materijale koji potvrđuju njegove riječi.

Također, na službenim gradskim stranicama može se vidjeti Plan nabave za 2021., kojeg donosi i potpisuje gradonačelnik, a u kojemu je još 10. prosinca 2020., dakle 18 dana prije potresa, izdvojena stavka za nabavu novog auta. Nije bilo natječaja, kaže nam Kostanjević, jer se radi o jednostavnoj nabavi u vrijednosti manjoj od 150 tisuća kuna, a osim Dustera, Grad Glina raspolaže još sa Suzukijem Vitarom iz 2007. te Peugeotom 206, također iz 2007. Tu je, naravno, i Škoda Superb iz 2017. koju najčešće vozi gradonačelnik, kažu nam u odgovoru.

Dustera su nabavili, navode, jer Peugeot ne može zadovoljiti potrebe obilaska zahtjevnog terena, a najviše ga koriste za dostavu hrane i ostalih potrepština stanovnicima pogođenima potresom. Škodu nisu spominjali.

Iz 24sata su ih pitali naknadno kako su mjesec dana prije potresa znali da će im trebati auto za obilazak područja pogođenih potresom, ali na to pitanje nisu dobili odgovor.

AUTOR: 24sata