Izvor slike: Wikipedija

Početkom godine Kolinda Grabar-Kitarović postala je bivša predsjednica, pa je u tom trenutku prestala i njezina obveza da ne bude članica nijedne stranke, u njezinom slučaju, naravno, HDZ-a. Tek što su se slegli dojmovi o drugom krugu izbora, na kojima je pobijedio aktualni predsjednik Zoran Milanović, mediji su krenuli nagađati u kojem će smjeru krenuti politička karijera sad već bivše predsjednice.

Tako se već sredinom siječnja pisalo da će se najprije odmoriti i da nije donijela nikakvu definitivnu odluku o svom daljnjem (političkom ili inom) angažmanu. Ali, neki su očito već tada priželjkivali da se bivša predsjednica vrati u stranku. “Jedan od njezinih prvih poteza zasigurno će biti zahtjev HDZ-u za ponovno učlanjenje u stranku”, citirao je tada Jutarnji list izjavu neimenovanog sugovornika.

Otad je, međutim, prošlo pet mjeseci, a u Hrvatskoj se upravo zahuktava nova i neizvjesna predizborna kampanja u kojoj HDZ želi, dakako, osvojiti još jedan mandat za upravljanje zemljom, a o povratku bivše predsjednice u stranku koju vodi Andrej Plenković nigdje ni slova. Je li se vratila u HDZ (a da jest, valjda bi se HDZ time pohvalio)? Ako se nije vratila, ima li uopće namjeru? Izgleda da su zasad odgovori na ta pitanja „nije“ i „ne zna se“.

Telegram neslužbeno doznaje da bivša predsjednica zasad nije tražila promjenu statusa u stranci, dakle svojevrsno odmrzavanje mandata nakon što je, po stupanju na dužnost predsjednice, morala prestati biti članica HDZ-a.

Naime, kako se može doznati, Grabar-Kitarović jednostavno ne želi, niti četiri mjeseca nakon što je prestala obavljati dužnost predsjednice, odmah natrag u političku arenu. Njenim eventualnim odmrzavanjem članstva vjerojatno bi odmah krenule i špekulacije o eventualnim ambicijama bivše predsjednice, bilo vezano za mjesta na izbornim listama, ili za neku funkciju povezanu uz izvršnu vlast, pobijedi li, jasno, HDZ na izborima. Krenuli bi, zasigurno, kako to već biva u kampanjama, i udarci sa strane političkih protivnika, što po svemu sudeći bivša predsjednica ne želi ponovno prolaziti – barem dok su sjećanja na burni (i izgubljeni) okršaj za Pantovčak još živa.

Izvor iz vrha stranke za Telegram, pak, kaže kako mu se čini da je ozbiljna politička karijera Grabar-Kitarović – gotova. Ne čini mu se da je bivša predsjednica netko tko bi se nakon pet godina na vrhu države zadovoljio nekom sitnijom političkom funkcijom. “Nije ni čudno ako se ne želi vratiti – dio stranke je ionako u predsjedničkoj kampanji radio protiv nje”, dodaje sugovornik za Telegram.

Kad se sve zbroji, čini se da između Grabar-Kitarović i HDZ-a više nema nikakve političke kemije, čak ni one negativne. I bivša predsjednica i njena bivša stranka kao da su, barem privremeno, zatvorili poglavlje zajedničke priče. Koliko je, međutim, taj potez politički opravdan, drugo je pitanje. Davor Bernardić, primjerice, kako bi maksimizirao rezultat na liste stavlja i ljude koje je suspendirao jer su mu radili “o glavi” (tražili njegovu ostavku).

Andrej Plenković se, pak, bez riječi pomirio s činjenicom da se bivša predsjednica države, koja je u siječnju dobila 929.707 glasova, neće ni formalno vratiti u stranku, a kamo li na bilo koji aktivniji način pomoći u kampanji. U situaciji u kojoj jedan ili dva mandata mogu značiti razliku između pobjede i poraza, odnosno, u Plenkovićevom slučaju, ostanka za kormilom stranke ili odlaska u rezalište bivših predsjednika HDZ-a, ta ravnodušnost se ipak ne čini kao najracionalniji od svih izbora.

AUTOR: Telegram