ZASTUPNIK u Europskom parlamentu Predrag Fred Matić

ZASTUPNIK u Europskom parlamentu Predrag Fred Matić (Klub zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata – S&D) ovih se dana našao na udaru hrvatske desno-klerikalne ekipe zbog Izvješća o stanju u pogledu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU u kontekstu zdravlja žena. Matić je to Izvješće izradio kao član Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost te će se o njemu u Europskom parlamentu raspravljati danas, dok sutra ide na glasanje.

Protivnici prava na pobačaj u Hrvatskoj i ostatku Europske unije su se poprilično uzrujali zbog Matićevog Izvješća. No to nije nikakvo čudo ako znamo da dio desnih grupacija u Hrvatskoj još nije izašao iz oklopa srednjeg vijeka i inkvizicije.

Zekanović pozvao da se glasa protiv Matićevog Izvješća

Tako je napadu na Matića svoje slobodno izlaganje u saboru jutros posvetio zastupnik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović, poznat po svojim ultrakatoličkim stavovima. 

Zastupnik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović, poznat po svojim ultrakatoličkim stavovima

“Tim Izvješćem želi se naložiti svim članicama da pobačaj bude legalan i svima dostupan, odnosno želi se onemogućiti bilo koje nacionalno zakonodavstvo da ubuduće donese zakon kojim bi se štitio život. To nije sve, želi se ukinuti i pravo na priziv savjesti. Međutim, imamo i države koju su malo više suverene od nas, npr. Slovačka, u kojoj je prije par dana donesena Rezolucija kojom se odbacuje ovakvo izvješće”, rekao je Zekanović.

Najavio je da će Hrvatski suverenisti, sukladno članku 214. Poslovnika Hrvatskog sabora, dati u proceduru Rezoluciju po uzoru na Slovačku  kako bi se i u Hrvatskoj odbilo ovakvo izvješće.

HDZ-ov eurozastupnik Sokol: Matić promovira pobačaj

Slične optužbe na Matićev račun iznio je i HDZ-ov eurozastupnik Tomislav Sokol.

“Izvješće je paušalno, neutemeljeno i pravno netočno. Naime, izvjestitelj odmah na početku navodi proizvoljnu i na međunarodnom pravu neutemeljenu definiciju spolnog i reproduktivnog zdravlja. Riječ je o definiciji koja nema uporište u niti jednom pravno obvezujućem dokumentu, već se isključivo radi o definiciji koju koristi jedan interesni neformalni forum koji se zalaže za promociju pobačaja. Kao takva, definicija spolnog i reproduktivnog zdravlja apsolutno je sadržajno neprihvatljiva”, rekao je Sokol.

Foto: hr-vjesnik

Matić: Ovo je nastavak mog pomaganja žrtvama seksualnog nasilja

U svakom slučaju, očita je orkestrirana kampanja klerikalne desnice protiv Matićevog Izvješća pa smo se oko svega toga za komentar obratili njemu.

Za početak nas je zanimalo kako je uopće došlo do toga da se bavi ovom temom u Europskom parlamentu.

“Kada sam došao u Europski parlament, uključio sam se u rad tri odbora. To su Odbor za ribarstvo, Odbor za kulturu i obrazovanje i Odbor za prava žena i rodnu ravnopravnost. U zadnjem odboru zapravo ima prilično malo muškaraca, volio bih da su kolege više zainteresirani za tu temu. Meni je bavljenje tom tematikom nastavak onoga što sam radio kao ministar branitelja, konkretno mislim na zakon po kojem se obeštećuju žrtve seksualnog nasilja iz rata. Mnogi kolege u Europskom parlamentu su impresionirani tim zakonom, kažu da toga inače nema u postkonfliktnim društvima. Žao mi je što je taj zakon ostao u sjeni čitave situacije sa šatorašima”, kaže Matić.

Matić ističe da je duboko proučio temu pobačaja, da se konzultirao s mnogim aktivisticama koje se bave reproduktivnim pravima žena itd. “Meni nije problem učiti”, kaže Matić i dodaje da je posve deplasiran komentar saborske zastupnice u klubu Mosta Marije Selak Raspudić, koja je izjavila da se Matić u ženska prava razumije koliko ona u branitelje.

Foto: hr-vjesnik

“To su šatoraši 2.0, uspoređuju me s Hitlerom i šalju mi morbidne slike”

Što se tiče kritika HDZ-ovog eurozastupnika Sokola, Matić na njih nije htio detaljnije odgovarati.

“Samo mogu reći da je njega stranka ugurala u Europski parlament, dok su mene izabrali građani”, kaže Matić. Dodaje kako ima nekih članica Unije, a među njima je nažalost i Hrvatska, koje kao da su u EU ušle samo radi europskog novca, ali ne i europskih vrijednosti.

Matićevo je Izvješće izazvao dosta interesa javnosti, napose zbog organizirane kampanje klerikalne desnice. Dobiva i prijetnje.

“Sve sam prebolio, ali ne i krike silovanih žena. I sad da netko kaže tim ženama da ne smiju pobaciti”

Ističe da je pobačaj odluka žene.

“Ja imam sestru. Pa ne mogu o tome hoće li ona pobaciti odlučivati Željka Markić ili Miroslav Škoro! O tome ne mogu odlučivati ni ja. To je njena odluka”, objašnjava Matić kako gleda na sve to.

Za njega to nije samo politička, nego i osobna tema.

“Svašta sam doživio u ratu, imao sam PTSP. Prijatelj mi je umro na rukama, prebolio sam to. Ali ono što me i danas proganja iz vremena kad smo bili u srpskom logoru u Sremskoj Mitrovici su krici žena koje su silovali. Sve sam prebolio, ali te krike ne. I zamislite sada da netko dođe i kaže tim ženama da ne smiju pobaciti plod koji je nastao silovanjem”, naglašava Matić.

Foto: hr-vjesnik

“Tretiraju žene kao inkubatore”

SDP-ov europarlamentarac smatra da desničari “žene tretiraju kao inkubatore”. Smeta mu i što se tvrdi da u Izvješću želi zabraniti priziv savjesti. Kaže da to jednostavno nije točno, te da pledira za to da svaka bolnica ima ginekologa koji vrši pobačaje. “Dakle, ako četvorica imaju prigovor savjesti na to, peti ga ne može imati”, kaže.

Zato je i u Izvješću tu tematiku formulirao kao problem “uskrate medicinske usluge iz osobnih razloga”, a ne kao priču o prigovoru savjesti, što pak forsira klerikalna desnica.

U svakom slučaju, sutra ćemo znati kako je Matićevo Izvješće prošlo u Europskom parlamentu i je li desno-klerikalna kampanja protiv njega bila uspješna. Dok su ostale države EU prije par vjekova srednjovjekovne oklope okačila o klin kao muzejski primjerak. U Hrvatskoj su srednji vijek i srednjovjekovni običaji dio svakodnevnog folklora. Naravno uz šatoraško -desničarske dvorske lude cijelu kampanju predvodi crkveni kler i božji pastiri.

Autor: hr-vjesnik