Europalamentarac Predrag Matić bio je gost Novog dana N1 televizije.

Na pitanja o izbjegličkoj krizi koja bi mogla nastati nakon što su Afganistan osvojili talibani kaže: “Različite politike utječu na to da imamo različite pristupe ovoj krizi. Kriza će biti. Amerikanci su tamo vršljali 20 godina i sada su se povukli i ostavili te ljude na milost i nemilost. Mi na to ne možemo utjecati, ali možemo pomoći.”

Pa dodaje.

“Nametanje ideologije se kosi s načelima demokracije. Hrvatska će primiti 20 ljudi. Afganistan ima 40 milijuna stanovnika. Treba pronaći krivce. Ovo što se događa prvenstveno ženama mi možemo samo ekonomskim i političkim pritiskom, druga opcija je vojna intervencija. A vojne intervencije su se općenito pokazale neuspješnima. Oni dođu na trenutak, smire situaciju i onda bude još gore”, kaže.

“Avioni su prepuni vojno sposobnih ljudi. Pomozi si i Bog će ti pomoći. Afganistanci bi trebali sami sebi pomoći. Ovako, doći na granice Europe, to je samo kratkotrajno gašenje požara”, govori.

“Afganistan je kolosalan neuspjeh”

“Mi moramo učiniti sve da zaštitimo temeljna ljudska prava. Unutarnje uređenje… To je njihova zemlja i oni o tome odlučuju”, govori Matić dodajući da se boji da će “ekonomski interesi učiniti da zažmirimo na ono što se čini ljudima”.

“Zidovi i žice mogu držati jedno razdoblje. Što se nas tiče, mi smo tranzicijska zemlja ili zemlja koja će primiti jedan mali, simboličan broj ljudi. To Hrvatska može, u znak dobre volje i civiliziranosti. Ali one brojke od stotina tisuća, to će sve ići na Zapad”, kaže.

Matić kaže kako je Afganistan “kolosalan neuspjeh” u kojemu će najveće žrtve biti žene i djevojčice u Afganistanu koje su povjerovale da mogu slobodno živjeti. “Utrošiti toliko novca, godina i života i onda se pokupiti i otići… Nitko za to neće odgovarati”, kaže on.

“Hrvatska nikako nije kriva za situaciju u Afganistanu”, zaključuje Matić.

Autor: redakcija hr-vjesnik