Francuski ministar financija Bruno Le Maire kazao je za televiziju France 2 da su prognoze rezultata današnjih izbora “demokratski šok”, no dodao je da su strahovi da državom više neće moći upravljati neutemeljeni. Le Maire je istaknuo da će stranka predsjednika Emmanuela Macrona zadržati najviše mjesta u parlamentu te dodao da je presudno obratiti se političkim rivalima koji dijele Macronove ideje.

Foto : Screenshot

“Ono što me brine je da bi država mogla biti blokirana, zbog čega bismo mogli izgubiti sposobnost da provedemo reformu i zaštitimo francuski narod, pogotovo što se tiče kupovne moći”, dodao je Le Maire. Republikanci (Les Republicains) su vjerojatni partneri kojima bi se Macron mogao obratiti u svrhu formiranja vladajuće koalicije. Također bi mogao pokušati voditi manjinsku vladu koja bi trebala s drugim strankama pregovarati o zakonima od slučaja do slučaja.

Christian Jacob, čelnik francuske konzervativne stranke Les Republicains, kazao je međutim u nedjelju da će njegova stranka ostati u opoziciji nakon što je predsjednik Emmanuel Macron izgubio apsolutnu većinu u parlamentu.

Autor : redakcija hr-vjesnik